HAVELKOVÁ, Anna a Alena SLEZÁČKOVÁ. Výzkum v psychosomatice : stručný průřez pojetími, vývojem a současnými tématy. E-psychologie. Praha: Českomoravská psychologická společnost, 2017, roč. 11, č. 3, s. 39-50. ISSN 1802-8853.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Výzkum v psychosomatice : stručný průřez pojetími, vývojem a současnými tématy
Název anglicky Psychosomatic research : Brief review of conceptions, development and contemporary issues
Autoři HAVELKOVÁ, Anna (203 Česká republika, garant, domácí) a Alena SLEZÁČKOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání E-psychologie, Praha, Českomoravská psychologická společnost, 2017, 1802-8853.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50101 Psychology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14210/17:00098129
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky psychosomatika; psychosomatická medicína; výzkum
Klíčová slova anglicky psychosomatics; psychosomatic medicine; psychosomatic research
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: doc. PhDr. Alena Slezáčková, Ph.D., učo 24238. Změněno: 16. 4. 2018 11:04.
Anotace
Přestože se mnoho výzkumů věnuje souvislostem tělesného a psychického zdraví, stále neexistuje shoda ve vymezení psychosomatiky. Názory na to, co je psychosomatická nemoc a jaké má příčiny, se historicky vyvíjejí a neustále se mění, stejně jako přístupy ke zkoumání psychosomatických obtíží. Při této velké roztříštěnosti pojmů se stává srovnatelnost výsledků výzkumů velmi problematická. V zahraniční odborné literatuře je psychosomatickému výzkumu věnována adekvátní pozornost. U nás se jedná sice o téma velmi popularizované, nicméně relevantní výzkumy v této oblasti jsou stále v začátcích a roztříštěné v jednotlivých oblastech medicíny. Tato přehledová studie si klade za cíl stručně nastínit vývoj názorů na psychosomatiku, podrobněji zpracovat směry vědeckého bádání v oblasti psychosomatiky, poukázat na diverzitu v chápání pojmu psychosomatika, ilustrovat aktuální trendy výzkumu v této oblasti a nabídnout přehled o výzkumu v psychosomatice v českém prostředí.
Anotace anglicky
Despite the wide range of studies focused on the relationship between mental and somatic health, researchers still have not reached the agreement on the definition of the concept of psychosomatics. Views on psychosomatic illnesses and its causes are constantly changing according to historical context as well as research approaches. Due to uncertainties and conception ambiguity comparability of studies becomes very challenging. Foreign scientific resources focus on psychosomatics in adequate extent. Despite the fact that this topic is widely popularized in our country relevant studies are still at its beginnings and secluded in separate fields of medicine. The aim of this overview study is to outline the development of psychosomatic concepts, introduce the most influential directions in psychosomatic research, point out the diversity of understanding of concepts of psychosomatic, illustrate current research trends and provide a fundamental summary of psychosomatic research in Czech Republic.
VytisknoutZobrazeno: 17. 7. 2024 19:32