VICHEREK, Roman. Můj dům, můj hrad. Online. In Marek Fryšták, Jan Provazník, Jiří Valdhans. Sborník z konference DNY PRÁVA 2015, Část X. Okolnosti vylučující protiprávnost - juristické, kriminalistické a kriminologické aspekty,. 1. vydání. Brno: Masarykova univerzita, 2016, s. 278-298. ISBN 978-80-210-8201-4.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Můj dům, můj hrad
Název česky Můj dům, můj hrad
Název anglicky My house is my castle
Autoři VICHEREK, Roman.
Vydání 1. vydání. Brno, Sborník z konference DNY PRÁVA 2015, Část X. Okolnosti vylučující protiprávnost - juristické, kriminalistické a kriminologické aspekty, od s. 278-298, 21 s. 2016.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50500 5.5 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání elektronická verze "online"
WWW URL
Organizační jednotka Právnická fakulta
ISBN 978-80-210-8201-4
Klíčová slova česky Nutná obrana; nedotknutelnost obydlí; doktrína hradu.
Klíčová slova anglicky Necessary defence; inviolability of the home; Castle doctrine.
Změnil Změnil: JUDr. Roman Vicherek, Ph.D., učo 19275. Změněno: 12. 11. 2017 20:04.
Anotace
Tento článek se zabývá institutem nutné obrany ve vztahu k obraně domovní svobody (nedotknutelnosti obydlí) případně obrany majetku. Po úvodním, obecném vymezení institutu nutné obrany je pozornost věnována rozsahu využití tohoto institutu, který nelze omezovat jen na obranu života či zdraví. Zvláštní pozornost je věnována tzv. Castle doctrine (Doktrína hradu), která je východiskem pro aplikaci institutu nutné obrany i na obranu domovní svobody především nedotknutelnosti obydlí. Tato doktrína je vymezená obecně především s přihlédnutím k jejímu zakotvení v právu USA a Slovenska, následně pak aplikována na právní stav v České republice, především s ohledem na návrh Davida Kádnera, který byl předložen sněmovně 24.3.2014 jako sněmovní tisk č. 145/0. S ohledem na nepřijetí tohoto návrhu pak autor hledá východiska pro využití nutné obrany k obraně domovní svobody v judikatuře soudu.
Anotace anglicky
This article deals with the institute necessary defense in relation to the defense of domestic freedom (inviolability of the home) where appropriate defense assets. After the opening, the general definition of the institution of necessary defense, the focus is scope for the use of this institution, which can not be limited only to defend life or health. Special attention is paid to the. Castle doctrine, which is the basis for the application institute necessary defense and in defense of domestic freedom especially inviolability of the home. This doctrine is defined in general, especially with regard to its anchoring in law the US and Slovakia, subsequently applied for legal status in the Czech Republic, particularly with regard to David Kádner proposal, which was submitted to the House of Commons 24.3.2014 as Parliamentary print no. 145/0 . With regard to the rejection of this proposal, the author seeks a basis for the use of necessary defense to defend domestic freedom in the jurisprudence of the court.
VytisknoutZobrazeno: 25. 7. 2024 18:15