PECL, Jakub, Petr JABANDŽIEV, Tereza PINKASOVÁ a Markéta VEVERKOVÁ. Zácpa v ordinaci PLDD. Pediatrie pro praxi. Olomouc: Solen, 2017, roč. 18, č. 5, s. 276-281. ISSN 1213-0494.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Zácpa v ordinaci PLDD
Název anglicky Constipation in the paediatric practice
Autoři PECL, Jakub (203 Česká republika, garant, domácí), Petr JABANDŽIEV (203 Česká republika, domácí), Tereza PINKASOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Markéta VEVERKOVÁ (203 Česká republika).
Vydání Pediatrie pro praxi, Olomouc, Solen, 2017, 1213-0494.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30209 Paediatrics
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/17:00098538
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky zácpa; děti; diagnostika; léčba; polyethylenglykol
Klíčová slova anglicky constipation; children; diagnosis; treatment; polyethylene glycol
Štítky EL OK
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Soňa Böhmová, učo 232884. Změněno: 23. 3. 2018 11:38.
Anotace
Zácpa je častou příčinou návštěv pacientů jak v ordinacích PLDD, tak i dětských gastroenterologů. Až 95 % případů zácpy je funkčního charakteru, pouze 5% tvoří tzv. symptomatická zácpa, vyskytující se u různých intestinálních a extraintestinálních onemocnění. Diagnózu funkční zácpy lze stanovit na základě typické anamnézy a klinických projevů. Je třeba zhodnotit tzv. „varovné příznaky" a následně i úspěšnost adekvátní léčby. V případě podezření na zácpu symptomatickou je na místě multidisciplinární přístup. Léčba funkční zácpy musí být komplexní, často je dlouhodobá a na pacienta, rodinu i lékaře klade nemalé nároky. V úvodu léčby je zásadní odstranění retinované stolice s využitím nefermentabilního laxativa s co možná největší snahou o omezení manipulace s rektem. Následuje individuálně nastavená a dostatečně dlouho vedená udržovací léčba za současného nácviku defekace a pravidelných kontrol. Laxativem první volby pro obě fáze léčby je polyethylenglykol (synonymum macrogol 4000). Svoji roli v léčbě má i úprava dietního režimu a psychologická podpora rodiny a dítěte v mnohdy „zahanbující situaci" při enkopréze. Posledním krokem, v případě zvládnutí všech symptomů zácpy, je postupné vysazení laxativ. Význam správného vedení dětí se zácpou určuje i fakt, že až u 20 % dětí s chronickou zácpou přetrvává zácpa v různé míře i v dospělosti. V současné době není dostupný dostatek důkazů týkajících se většiny doporučení, které by vyplývaly z randomizovaných kontrolovaných studií. Převážná část doporučených postupů proto vychází z konsenzu odborníků nebo ze syntézy poznatků v přehledových studiích. Uvedená léčebná doporučení se týkají především pacientů se zácpou funkční.
Anotace anglicky
Constipation is a common reason for patients to visit both the general paediatrician and paediatric gastroenterologist. Up to 95% of constipation cases are functional in nature, with only 5% accounting for the so-called symptomatic constipation, occurring in various intestinal and extraintestinal conditions. The diagnosis of functional constipation can be established based on a typical history and clinical manifestations. One must evaluate the warning signs and, subsequently, the success of adequate treatment. When symptomatic constipation is suspected, a multidisciplinary approach is warranted. The treatment of functional constipation must be comprehensive, is often long term, and places considerable demands on the patient, family, and physician. At treatment initiation, it is essential to release the impacted stool using a nonfermentable laxative while trying to minimize manipulation with the rectum. This is followed by an individually tailored maintenance therapy of sufficient duration accompanied by defecation training and regular check-ups. Polyethylene glycol (macrogol 4000) is the laxative of first choice for both phases of the treatment. Dietary modifications and psychological support of the family and child in an often embarrassing situation associated with en-copresis also play an important role in treatment. The last step, once all the constipation symptoms have been managed, is the gradual discontinuation of laxatives. The significance of proper management of children with constipation is also underpinned by the fact that, in up to 20% of children who have chronic constipation, constipation persists to a varying degree in adulthood. Currently, evidence is lacking concerning the majority of guidelines that would follow from randomized controlled trials. Most guidelines are thus based on an expert consensus or synthesis of knowledge in review studies. The therapeutic guidelines presented are particularly applicable to patients with functional constipation.
VytisknoutZobrazeno: 6. 5. 2024 16:43