C 2017

„Cat-pork“ syndrom

PEŠÁK, Sáva, Jiří HAVLÁSEK a Vojtěch THON

Základní údaje

Originální název

„Cat-pork“ syndrom

Název anglicky

„Cat-pork“ syndrome

Autoři

PEŠÁK, Sáva (203 Česká republika), Jiří HAVLÁSEK (203 Česká republika) a Vojtěch THON (203 Česká republika, garant, domácí)

Vydání

První vydání. Praha, Kazuistiky z potravinové alergie a intolerance, od s. 151-152, 2 s. Edice postgraduální medicíny, 2017

Nakladatel

Mladá fronta

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Kapitola resp. kapitoly v odborné knize

Obor

30102 Immunology

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Forma vydání

tištěná verze "print"

Kód RIV

RIV/00216224:14110/17:00098779

Organizační jednotka

Lékařská fakulta

ISBN

978-80-204-4644-2

Klíčová slova česky

kočka; vepřové maso; alergie; zkřížená reaktivita; sliznice; specifické IgE protilátky

Klíčová slova anglicky

cat; pork; allergy; cross-reactivity; mucosa; specific IgE antibodies

Štítky

Změněno: 3. 5. 2018 10:01, Soňa Böhmová

Anotace

V originále

V alergologické praxi je nutné dokázat komplexně vyhodnotit vztah alergenově specifické senzibilizace inhalačními alergeny s respirační symptomatologií a potravinovou alergií z důvodů zkřížené reaktivity jednotlivých komponent. Kapitola představuje vyhodnocení zkřížené reaktivity aero a potravinových alergenů pacientů reagujících na kočku a na vepřové maso, včetně diferenciální diagnostiky a tolerance.

Anglicky

The association between IgE sensitization with respiratory symptoms to inhaled allergens and food allergy due to cross-reactive allergen components is important to evaluate in allergy practice. In this chapter, we focused on assessment of cross-reactivity between aeroallergens and foods in patients with cat-pork syndrome, incl. differential diagnostics and tolerance.