D 2017

Effect of selected oils addition in diet on fatty acids content in liver tissue of rats

ZIGMUNDOVA, Veronika, Tomas KOMPRDA, Jana NEUWIRTHOVÁ, Břetislav GÁL, Veronika ROZIKOVA et. al.

Základní údaje

Originální název

Effect of selected oils addition in diet on fatty acids content in liver tissue of rats

Název česky

Efekt přidání vybraných olejů do diety na obsah mastných kyselin v jaterní tkáni potkanů

Autoři

ZIGMUNDOVA, Veronika (203 Česká republika), Tomas KOMPRDA (203 Česká republika), Jana NEUWIRTHOVÁ (203 Česká republika, garant, domácí), Břetislav GÁL (203 Česká republika, domácí) a Veronika ROZIKOVA (203 Česká republika)

Vydání

Brno, MendelNet 2017 : Proceedings of 24th International PhD Students Conference, od s. 584-589, 6 s. 2017

Nakladatel

Mendel University in Brno

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Stať ve sborníku

Obor

30200 3.2 Clinical medicine

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Forma vydání

elektronická verze "online"

Odkazy

Kód RIV

RIV/00216224:14110/17:00099013

Organizační jednotka

Lékařská fakulta

ISBN

978-80-7509-529-9

UT WoS

000440194500104

Klíčová slova anglicky

fatty acids; liver tissue; rats; gas chromatography

Štítky

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 22. 8. 2018 11:23, Soňa Böhmová

Anotace

V originále

The aim of this experiment was to evaluate the effect of selected oils addition in diet on fatty acids content in liver tissue of model animals (rats). Animals were divided into four groups and fed daily ad libidum with basic feed mixture enriched of 6% selected oils. Palm oil (control group), fish oil and Schizochytrium alga oil DHA (test groups), safflower oil (negative control) were used. At the end of the experiment liver tissue of rats was removed. Fatty acids representation in liver tissue was determined by gas chromatography. It was concluded that composition of fatty acids in the diet correlates with their deposition in liver tissues of rats and may have an effect on regulation of chronic inflammatory diseases.