2017
Effect of selected oils addition in diet on fatty acids content in liver tissue of rats
ZIGMUNDOVA, Veronika, Tomas KOMPRDA, Jana NEUWIRTHOVÁ, Břetislav GÁL, Veronika ROZIKOVA et. al.Základní údaje
Originální název
Effect of selected oils addition in diet on fatty acids content in liver tissue of rats
Název česky
Efekt přidání vybraných olejů do diety na obsah mastných kyselin v jaterní tkáni potkanů
Autoři
ZIGMUNDOVA, Veronika (203 Česká republika), Tomas KOMPRDA (203 Česká republika), Jana NEUWIRTHOVÁ (203 Česká republika, garant, domácí), Břetislav GÁL (203 Česká republika, domácí) a Veronika ROZIKOVA (203 Česká republika)
Vydání
Brno, MendelNet 2017 : Proceedings of 24th International PhD Students Conference, od s. 584-589, 6 s. 2017
Nakladatel
Mendel University in Brno
Další údaje
Jazyk
angličtina
Typ výsledku
Stať ve sborníku
Obor
30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele
Česká republika
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání
elektronická verze "online"
Odkazy
Kód RIV
RIV/00216224:14110/17:00099013
Organizační jednotka
Lékařská fakulta
ISBN
978-80-7509-529-9
UT WoS
000440194500104
Klíčová slova anglicky
fatty acids; liver tissue; rats; gas chromatography
Štítky
Příznaky
Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 22. 8. 2018 11:23, Soňa Böhmová
Anotace
V originále
The aim of this experiment was to evaluate the effect of selected oils addition in diet on fatty acids content in liver tissue of model animals (rats). Animals were divided into four groups and fed daily ad libidum with basic feed mixture enriched of 6% selected oils. Palm oil (control group), fish oil and Schizochytrium alga oil DHA (test groups), safflower oil (negative control) were used. At the end of the experiment liver tissue of rats was removed. Fatty acids representation in liver tissue was determined by gas chromatography. It was concluded that composition of fatty acids in the diet correlates with their deposition in liver tissues of rats and may have an effect on regulation of chronic inflammatory diseases.