2017
Effect of dietary fatty acid composition on weight of model animals
PESKOVA, Petra, Tomas KOMPRDA, Jana NEUWIRTHOVÁ, Břetislav GÁL, Veronika ROZIKOVA et. al.Základní údaje
Originální název
Effect of dietary fatty acid composition on weight of model animals
Autoři
PESKOVA, Petra (203 Česká republika), Tomas KOMPRDA (203 Česká republika), Jana NEUWIRTHOVÁ (203 Česká republika, garant, domácí), Břetislav GÁL (203 Česká republika, domácí) a Veronika ROZIKOVA (203 Česká republika)
Vydání
Brno, MendelNet 2017 : Proceedings of 24th International PhD Students Conference, od s. 723-727, 5 s. 2017
Nakladatel
Mendel University in Brno
Další údaje
Jazyk
angličtina
Typ výsledku
Stať ve sborníku
Obor
30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele
Česká republika
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání
elektronická verze "online"
Odkazy
Kód RIV
RIV/00216224:14110/17:00099017
Organizační jednotka
Lékařská fakulta
ISBN
978-80-7509-529-9
UT WoS
000440194500129
Klíčová slova anglicky
obesity; safflower oil; fish oil; DHA; palm oil; Rattus norvegicus
Štítky
Příznaky
Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 22. 8. 2018 11:25, Soňa Böhmová
Anotace
V originále
he aim of the present study was to compare the effect of diet enriched with 6% fish oil (source of polyunsaturated fatty acids), 6% of safflower oil, 6% of oil from Schyzichytrium microalga oil and the effect of diet enriched with 6% of palm oil (source of saturated fatty acids; control) on weight of model animals. Like model animals were used 48 adult male Rattus norvegicus Wistar Albino. They were divided into 4 groups with 12 animals each and they were fed for 8.5 weeks. They were weighed every week. There were found no significant differences among all diet in feed intake and final live weight at the day of sacrifice. The only significant variety was observed in total weight gain. It was lower in SF-group in comparison with A-group, which is in contrast with our assumption. The duration of experiment was probably too short to show differences among diet interventions.