HORŇÁČEK, Josef a Iveta ZELENKOVÁ. Východiska strategického HRM a pracovní vztahy. Scientia et Societas. Praha: Newton College a.s., 2017, roč. 13, č. 4, s. 84-100. ISSN 1801-7118.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Východiska strategického HRM a pracovní vztahy
Název česky Východiska strategického HRM a pracovní vztahy
Název anglicky The Starting Points of Strategic HRM and Labour Relations
Autoři HORŇÁČEK, Josef (203 Česká republika, garant, domácí) a Iveta ZELENKOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Scientia et Societas, Praha, Newton College a.s. 2017, 1801-7118.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50600 5.6 Political science
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW časopis č.4/2017
Kód RIV RIV/00216224:14230/17:00099095
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
Klíčová slova česky Pracovní vztahy; řízení lidských zdrojů; partnerství; kompetence; rovnováha práce a rodiny
Klíčová slova anglicky Labor relations; human resources management; partnership; competency; work/life balance
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Blanka Farkašová, učo 97333. Změněno: 22. 3. 2018 13:23.
Anotace
Cílem této studie je odpovědět na následující obecnou otázku: Jaké jsou vzájemné vazby mezi strategickým řízením lidských zdrojů a pracovními vztahy? Teoretický rámec je založen na Dunlopově teorii systému průmyslových vztahů a na úvahách o strategii a řízení lidských zdrojů, především v pojetí Boxalla a Purcella. Ve výzkumu jsme identifikovali některá nová témata v oblasti pracovních vztahů a strategického řízení lidských zdrojů při měnícím se sociálním a ekonomickém kontextu. Mezi podniky v České republice jsme zjistili jako nejdůležitější témata partnerství mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem, systémy řízení vysoké výkonnosti, budování kompetencí, rovnováhu mezi prací a rodinou a participaci zaměstnanců. Nástup dalších témat jako employee stress/well being, decent work a fair worplaces je možné očekávat v příštích letech.
Anotace anglicky
The objective of this study is to answer following research question: What are the inteconections between strategic human resources management and labour relations? The theoretical framework is based on Dunlop`s industrial relations system theory and considerations of strategy and HR management mainly by Boxall and Purcell. We recognized some new shapimg issues in both of labour relations and strategic HRM in changing social and economical context. Among corporations in the Czech republic we found out as most important employer/employee partnership, high performance work systems, building of competencies, work/life balance and employee participation. The emergence of new topics is expected as employee stress/well being, decent work and fair workplaces in the next years.
Návaznosti
MUNI/A/1149/2016, interní kód MUNázev: Výzkumné projekty s publikačním záměrem v oblasti Sociální politika a sociální práce
Investor: Masarykova univerzita, Výzkumné projekty s publikačním záměrem v oblasti Sociální politika a sociální práce, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 19. 9. 2024 03:49