HERNÁNDEZ, Joany Lizet, Jiří ČENĚK a Martin ČUTA. The Influence of High Sugar Intake on Cognitive Functions and Body Composition of University Students. Anthropologia Integra. Brno: Masarykova univerzita, 2017, roč. 8, č. 1, s. 39-43. ISSN 1804-6657. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.5817/AI2017-1-39.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název The Influence of High Sugar Intake on Cognitive Functions and Body Composition of University Students
Název česky Vliv nadměrného přísunu cukru na kognitivní schopnosti a tělesné složení univerzitních studentů
Autoři HERNÁNDEZ, Joany Lizet, Jiří ČENĚK a Martin ČUTA.
Vydání Anthropologia Integra, Brno, Masarykova univerzita, 2017, 1804-6657.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor Archeologie, antropologie, etnologie
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.5817/AI2017-1-39
Klíčová slova česky příjem cukru; kognitivní funkce; tělesné složení; test LGT-3; učení; krátkodobá paměť
Klíčová slova anglicky sugar intake, LGT-3 test, cognitive functions, body composition, short-term memory, learning
Změnil Změnil: Mgr. Martin Čuta, Ph.D., učo 39803. Změněno: 12. 1. 2018 07:02.
Anotace
Free sugars contribute to the overall energy density of diets and may promote a positive energy balance. According to WHO, the recommended sugar intake is 25 grams per day for an adult of normal BMI. According to Euromonitor International, the amount of sugar consumed per day in the Czech Republic is 71.6 grams. Excessive sugar intake can increase the risk of NCDs and various studies investigating the high sugar intake agree that sugar consumption could have an impact on the cognitive abilities of the person. The present study was aimed to determine the effects of high sugar intake on the body weight, body composition (using the BIA method - Bodystat 1500MDD), and learning abilities on a sample of university students (N=107) assigned into two groups. While the experimental group was instructed to stick to a sugar free diet, the control group had no specific diet prescribed. Selected variables were measured, by LGT-3 test and bioimpedance measurement, at the beginning of the experiment and after one month (33 participants completed the experiment). No significant differences in body composition or cognitive functions were found between the experimental and control groups after the experiment. Therefore we cannot conclude that reduction in sugar consumption has an impact on body composition or cognitive functions. Finally, a number of recommendations were formulated to encourage an adequate intake of sugar for the experimental sample.
Anotace česky
Volné cukry se podílejí na výživové hodnotě stravy a přispívají k vyváženému příjmu energie. Dle údajů WHO je doporučený příjem cukrů u dospělého člověka s normálním BMI 25 g/den. Euromonitor International ale uvádí, že množství cukrů konzumovaných v České republice dosahuje 71,6 g/den. Nadměrný příjem cukru může zvýšit výskyt civilizačních chorob a může mít vliv na kognitivní schopnosti. Cílem této studie bylo stanovit dopady vysokého příjmu cukru na hmotnost, tělesné složení (s využitím metody BIA – přístroj Bodystat 1500MDD) a schopnost učit se u vysokoškolských studentů (N=107) rozdělených do dvou skupin. Zatímco členové experimentální skupiny byli instruováni, aby dodržovali dietu bez cukru, u kontrolní skupiny žádná konkrétní dieta stanovena nebyla. Pomocí testu LGT-3 a bioimpendance pak byly měřeny různé proměnné. Měření probíhalo jak na začátku experimentu, tak po uplynutí jednoho měsíce (experiment dokončilo 33 účastníků). Mezi experimentální a kontrolní skupinou nebyly po ukončení experimentu zjištěny signifikantní rozdíly ani v tělesném složení, ani v kognitivních schopnostech. Nelze tedy říci, že by snížení příjmu cukru mělo vliv na tělesné složení či kognitivní funkce. Nakonec byla stanovena určitá doporučení, co se adekvátního příjmu cukru u experimentální skupiny týče.
VytisknoutZobrazeno: 27. 4. 2024 05:44