FRAŇKOVÁ, Eva, Willi HAAS a Simron Jit SINGH. Socio-Metabolic Perspectives on the Sustainability of Local Food Systems. Online. Německo: Springer International Publishing, 2017, 364 s. Human-Environment Interactions, sv. 7. ISBN 978-3-319-69235-7. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.1007/978-3-319-69236-4.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Socio-Metabolic Perspectives on the Sustainability of Local Food Systems
Autoři FRAŇKOVÁ, Eva, Willi HAAS a Simron Jit SINGH.
Vydání Německo, 364 s. Human-Environment Interactions, sv. 7, 2017.
Nakladatel Springer International Publishing
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Editorství odborné knihy
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Německo
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání elektronická verze "online"
WWW URL
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
ISBN 978-3-319-69235-7
Doi http://dx.doi.org/10.1007/978-3-319-69236-4
Klíčová slova anglicky Social metabolism; Local food systems; Sustainability
Změnil Změnila: Mgr. Eva Fraňková, Ph.D., učo 144194. Změněno: 15. 1. 2018 17:02.
Anotace
This book delves into diverse local food systems and critically assesses their ecological and societal benefits and trade-offs, their limits and opportunities for improving sustainability of food production, and framework conditions which either hinder or promote their development. More and more people with gradually meat heavier diets will demand growth in food production, whilst our increasingly industrialized and globalized agri-food system has already caused serious sustainability problems in the past. This calls for a change in the way we produce, distribute and consume food. A re-emerging debate on food security and food sovereignty seems to support this quest. But what are the promising alternatives to mainstream developments? Such a discussion regarding sustainability of local food systems requires a sound systemic understanding and thus invites a socio-metabolic reading of local cases by analyzing the nexus between material and energy flows as well as land and time use. This approach is needed to complement the so far mostly qualitatively-based local food studies. Applying socio-metabolic approaches to local food systems fosters a better understanding of promises and pitfalls for sustainable pathways in the future.
Návaznosti
GP13-38994P, projekt VaVNázev: Hledání udržitelného způsobu produkce potravin: Sociální a peněžní metabolismus vybraných lokálních potravinových systémů (Akronym: LOKPOTS)
Investor: Grantová agentura ČR, Hledání udržitelného způsobu produkce potravin: Sociální a peněžní metabolismus vybraných lokálních potravinových systémů
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 18:05