C 2017

Food, Feed, Fuel, Fibre and Finance : Looking for Sustainability Halfway Between Traditional Organic and Industrialised Agriculture in the Czech Republic

FRAŇKOVÁ, Eva a Claudio CATTANEO

Základní údaje

Originální název

Food, Feed, Fuel, Fibre and Finance : Looking for Sustainability Halfway Between Traditional Organic and Industrialised Agriculture in the Czech Republic

Autoři

FRAŇKOVÁ, Eva (203 Česká republika, garant, domácí) a Claudio CATTANEO (380 Itálie, domácí)

Vydání

Cham, Socio-Metabolic Perspectives on the Sustainability of Local Food Systems, od s. 193-229, 37 s. Human-Environment Interactions, vol. 7, 2017

Nakladatel

Springer

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Kapitola resp. kapitoly v odborné knize

Obor

50704 Environmental sciences

Stát vydavatele

Švýcarsko

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Forma vydání

tištěná verze "print"

Kód RIV

RIV/00216224:14230/17:00095366

Organizační jednotka

Fakulta sociálních studií

ISBN

978-3-319-69235-7

UT WoS

000447147300008

Klíčová slova anglicky

Traditional organic agriculture; Industrialised agriculture; Organic farm; Localisation; Social metabolism; Local Multiplier (LM3); Czech Republic

Štítky

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 12. 2. 2019 15:13, Mgr. Blanka Farkašová

Anotace

V originále

In this chapter, we provide an in-depth analysis of a potentially sustainable local food system located in the Czech Republic, a small-scale organic family farm, involved in the Community Supported Agriculture scheme, with a traditional integrated farm structure combining cropland, grassland, and woodland, and a highly localised mode of both production, consumption and distribution. Both the biophysical and monetary profile of the farm is provided, and the biophysical characteristics benchmarked with pre-industrial era (1840´) and current average data on organic and conventional Czech agriculture. The results show an interesting combination of traditional systems´ characteristics (no artificial fertiliser inputs, significant human labour inputs, a significant level of closed internal material loops), and modern/industrialised features (input of fossil fuels related to mechanisation, prevalent market orientation and dependence on external, although mainly local markets). The concept of food localisation is employed to discuss the complex issues of sustainability on the farm level, and the nexus of Food-Feed-Fuel-Fibre production as discussed in the literature is extended to also include the aspect of Finance, too often neglected in current socio-metabolic studies.

Návaznosti

GP13-38994P, projekt VaV
Název: Hledání udržitelného způsobu produkce potravin: Sociální a peněžní metabolismus vybraných lokálních potravinových systémů (Akronym: LOKPOTS)
Investor: Grantová agentura ČR, Hledání udržitelného způsobu produkce potravin: Sociální a peněžní metabolismus vybraných lokálních potravinových systémů

Přiložené soubory

978-3-319-69236-4_7.pdf
Požádat o autorskou verzi souboru