C 2017

Conclusions : Promises and Challenges for Sustainable Agri-food Systems

SINGH, Simron Jit; Willi HAAS a Eva FRAŇKOVÁ

Základní údaje

Originální název

Conclusions : Promises and Challenges for Sustainable Agri-food Systems

Autoři

SINGH, Simron Jit (124 Kanada); Willi HAAS (40 Rakousko) a Eva FRAŇKOVÁ (203 Česká republika, garant, domácí)

Vydání

Cham, Socio-Metabolic Perspectives on the Sustainability of Local Food Systems, od s. 345-356, 12 s. Human-Environment Interactions, vol. 7, 2017

Nakladatel

Springer

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Kapitola resp. kapitoly v odborné knize

Obor

50704 Environmental sciences

Stát vydavatele

Švýcarsko

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Forma vydání

tištěná verze "print"

Kód RIV

RIV/00216224:14230/17:00095372

Organizační jednotka

Fakulta sociálních studií

ISBN

978-3-319-69235-7

UT WoS

000447147300013

Klíčová slova anglicky

Sustainability; Sustainable Development Goals (SDGs); Agri-food system; Local food system; Social metabolism

Štítky

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 12. 2. 2019 15:15, Mgr. Blanka Farkašová

Anotace

V originále

This chapter summarizes the main sustainability challenges (in terms of science and policy) of the current dominant agri-food system and presents insights derived from the cases in the volume. We return to the two main questions asked in the introductory chapter of the book. How useful is the socio-metabolic approach in studying the sustainability of local food systems (LFS)? To this, we identify three main methodological contributions: 1. That classic indicators (of material and energy flows) derived from the sociometabolic approach offers greater insights as well as lend power and rigour when combined with social, ecological, political and other dimensions; 2. Multi-dimensional and multi-scalar analyses can contribute not only to sustainability assessment of a particular LFS but also to broader theoretical and conceptual debates regarding sustainability and potential localisation of LFS; 3. Socio-metabolic studies on the local level provide detailed understanding of the particular LFS while revealing potential leverage points for intervention for improved system performance with respect to sustainability. Besides methodological insights, the chapter derives key lessons from the cases in the book, in particular the promising characteristics of both the historical and current local food system. We identify the following points as important: 1. A close proximity between the producers and consumers holds a very strong potential for systemic change of the current dominant agri-food system, but also the other way round, the growing distance obscures the sustainability challenges; 2. LFS proves better in closing nutrient cycles on local and regional levels. This issue is also related to the importance of the multifunctionality of land use, and livestock use, in both the historical and the current LFS. [...]

Návaznosti

GP13-38994P, projekt VaV
Název: Hledání udržitelného způsobu produkce potravin: Sociální a peněžní metabolismus vybraných lokálních potravinových systémů (Akronym: LOKPOTS)
Investor: Grantová agentura ČR, Hledání udržitelného způsobu produkce potravin: Sociální a peněžní metabolismus vybraných lokálních potravinových systémů

Přiložené soubory

978-3-319-69236-4_12.pdf
Požádat o autorskou verzi souboru