TYLICHOVÁ, Zuzana, Josef SLAVÍK, Miroslav CIGANEK, Petra OVESNÁ, Pavel KRČMÁŘ, Nicol STRAKOVÁ, Miroslav MACHALA, Alois KOZUBÍK, Jiřina HOFMANOVÁ a Jan VONDRÁČEK. Butyrate and docosahexaenoic acid interact in alterations of specific lipid classes in differentiating colon cancer cells. JOURNAL OF CELLULAR BIOCHEMISTRY. Spojené státy americké: Wiley, 2018, roč. 119, č. 6, s. 4664-4679. ISSN 0730-2312. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.1002/jcb.26641.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Butyrate and docosahexaenoic acid interact in alterations of specific lipid classes in differentiating colon cancer cells.
Autoři TYLICHOVÁ, Zuzana (203 Česká republika, domácí), Josef SLAVÍK (203 Česká republika), Miroslav CIGANEK (203 Česká republika, domácí), Petra OVESNÁ (203 Česká republika, domácí), Pavel KRČMÁŘ (203 Česká republika), Nicol STRAKOVÁ (203 Česká republika, domácí), Miroslav MACHALA (203 Česká republika, domácí), Alois KOZUBÍK (203 Česká republika, domácí), Jiřina HOFMANOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Jan VONDRÁČEK (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání JOURNAL OF CELLULAR BIOCHEMISTRY, Spojené státy americké, Wiley, 2018, 0730-2312.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10601 Cell biology
Stát vydavatele Spojené státy
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Impakt faktor Impact factor: 3.448
Kód RIV RIV/00216224:14310/18:00102187
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.1002/jcb.26641
UT WoS 000430667200041
Klíčová slova anglicky butyrate; ceramides; colon cancer; docosahexaenoic acid; lipid analyses; phospholipids
Štítky 14119612, podil
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Michal Petr, učo 65024. Změněno: 23. 4. 2024 10:53.
Anotace
Docosahexaenoic acid (DHA) and sodium butyrate (NaBt) exhibit a number of interactive effects on colon cancer cell growth, differentiation, or apoptosis; however, the molecular mechanisms responsible for these interactions and their impact on cellular lipidome are still not fully clear. Here, we show that both dietary agents together induce dynamic alterations of lipid metabolism, specific cellular lipid classes, and fatty acid composition. In HT-29 cell line, a model of differentiating colon carcinoma cells, NaBt supported incorporation of free DHA into non-polar lipids and their accumulation in cytoplasmic lipid droplets. DHA itself was not incorporated into sphingolipids; however, it significantly altered representation of individual ceramide (Cer) classes, in particular in combination with NaBt (DHA/NaBt). We observed altered expression of enzymes involved in Cer metabolism in cells treated with NaBt or DHA/NaBt, and exogenous Cer 16:0 was found to promote induction of apoptosis in differentiating HT-29 cells. NaBt, together with DHA, increased n-3 fatty acid synthesis and attenuated metabolism of monounsaturated fatty acids. Finally, DHA and/or NaBt altered expression of proteins involved in synthesis of fatty acids, including elongase 5, stearoyl CoA desaturase 1, or fatty acid synthase, with NaBt increasing expression of caveolin-1 and CD36 transporter, which may further promote DHA incorporation and its impact on cellular lipidome. In conclusion, our results indicate that interactions of DHA and NaBt exert complex changes in cellular lipidome, which may contribute to the alterations of colon cancer cell differentiation/apoptotic responses. The present data extend our knowledge about the nature of interactive effects of dietary fatty acids.
VytisknoutZobrazeno: 23. 7. 2024 01:22