KNOZ, Tomáš. Renesanční šlechta a její raně novověká sídla. In Konečný, Michal. Na věčnou paměť, pro slávu a vážnost. Renesanční aristokratická sídla v Čechách a na Moravě ve správě Národního památkového ústavu. Vydání první. Kroměříž: Národní památkový ústav, 2017, s. 13-49. ISBN 978-80-210-8781-1.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Renesanční šlechta a její raně novověká sídla
Název anglicky Nobility of Remaissance a treir chataux of Early New Age
Autoři KNOZ, Tomáš (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Vydání první. Kroměříž, Na věčnou paměť, pro slávu a vážnost. Renesanční aristokratická sídla v Čechách a na Moravě ve správě Národního památkového ústavu, od s. 13-49, 37 s. 2017.
Nakladatel Národní památkový ústav
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 60101 History
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14210/17:00095457
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-210-8781-1
Klíčová slova česky Šlechta; zámek; renesance; raný novověk; Čechy; Morava
Klíčová slova anglicky Nobility; chateau; renaissance; early new age; Bohemia; Moravia
Štítky rivok
Změnil Změnila: Mgr. Marie Skřivanová, učo 262124. Změněno: 15. 4. 2018 20:47.
Anotace
Šlechtická sídla středověku a raného novověku sehrávala v dobové společnosti zcela svébytnou roli. Z dobových cestopisů vyplývá, že to vedle měst byly především hrady a zámky, co první pohled přitahovalo pozornost projíždějících. A podobná charakteristika ostatně vyplývá i ze studia dobových map, jakými na počátku 17. století byla Komenského mapy Moravy. Šlechtické sídlo bylo bezprostřední součástí krajiny a zároveň spoluurčovalo její charakter. Bylo centrem šlechtického dominia, jehož hranice byly obvykle od krajinného rámce odvislé. Z uvedeného důvodu představovalo základní úběžný bod kraje, k němuž se vztahovalo veškeré obyvatelstvo panství a zpravidla i širšího okolí.
Anotace anglicky
Features of Renaissance architecture began to emerge in the Czech lands around the year 1500. In most cases, these were integrated into the visually dominating Gothic whole as, for instance, in the window jambs at the Prague Castle and the portal at the Tovačov Chateau. In Central Europe the Italians, who had crossed the Alps, coming most frequently form the regions of the Ticino area in the present-day southern Switzerland, entered a completely different social and artistic milieu, which required various degrees of adaptation to local traditions. Thus in mid-sixteenth century the “Renaissance chateau” was being born and a number of protagonists and solutions were involved in its delivery.
Návaznosti
GB14-36521G, projekt VaVNázev: Centrum pro transdisciplinární výzkum kulturních fenoménů ve středoevropských dějinách: obraz, komunikace, jednání
VytisknoutZobrazeno: 27. 4. 2024 03:13