MORAVEC, Pavel. Strach jako mocenský nástroj náboženské ideologie. In XIV. ročník celostátní studentské psychologické konference ČASP: Diagnóza strach, 31.3.-2.4. 2017, Brno. 2017.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Strach jako mocenský nástroj náboženské ideologie
Název anglicky Fear as a Powerful Instrument of Religious Ideology
Autoři MORAVEC, Pavel (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání XIV. ročník celostátní studentské psychologické konference ČASP: Diagnóza strach, 31.3.-2.4. 2017, Brno, 2017.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Vyžádané přednášky
Obor 50102 Psychology, special ;
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/17:00099776
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky strach; náboženství; náboženská ideologie; psychologie náboženství
Klíčová slova anglicky fear; religion; religious ideology; psychology of religion
Štítky rivok
Změnil Změnil: PhDr. Pavel Moravec, Ph.D., učo 343970. Změněno: 16. 4. 2018 17:16.
Anotace
Cílem příspěvku je hovořit o strachu z pohledu psychologie náboženství. Strach, že si jedinec znepřátelí Boha, je pro mnoho věřících natolik děsivý, že díky němu dokáží jednat zcela iracionálně. Této skutečnosti snadno využívá náboženská ideologie k manipulaci. Na druhé straně však mnohá náboženství ve své podstatě vedou k osvobození se od strachu. Na příkladu křesťanství budou rozebrány důvody, proč biblické poselství křesťanského náboženství vede k osvobození se od strachu, avšak institucionalizované křesťanství strach vytváří a může jej i zneužívat. Autor bude vycházet z myšlenek německého psychoanalytika a teologa E. Drewermanna a z vlastních zkušeností z praxe a kněze a psychologa.
Anotace anglicky
The aim of the lecture is to present fear from the point of view of psychology of religion. The fear consisting of feeling that man could hostile God is such a horrible that people could behave abnormally. This fact is mainly used by religious ideology towards manipulation. From the other point of view a lot of religions move towards freedom of fear. In the example of Christianity the reasons of biblical freedom will be discussed. Otherwise institutional Christianity can produce fear and abuse it. The lecture is based on the ideas of German psychoanalytic E. Drewermann and on experiences of the lecturer.
VytisknoutZobrazeno: 17. 7. 2024 14:29