HARVÁNKOVÁ, Klára a Zuzana VAŘEJKOVÁ. Využití finské metody Profesní seniorita® pro rozvoj začínající kariéry u studentů vysokých škol. In XVII. ročník česko-slovenské konference Kvalitativní přístup a metody ve vědách o člověku, 29. 1.–30. 1. 2018, Olomouc. 2018.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Využití finské metody Profesní seniorita® pro rozvoj začínající kariéry u studentů vysokých škol
Název anglicky Using the Finnish Method of Professional Seniority for Developing Career Development in University Students
Autoři HARVÁNKOVÁ, Klára (203 Česká republika, garant, domácí) a Zuzana VAŘEJKOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání XVII. ročník česko-slovenské konference Kvalitativní přístup a metody ve vědách o člověku, 29. 1.–30. 1. 2018, Olomouc, 2018.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 50301 Education, general; including training, pedagogy, didactics [and education systems]
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14210/18:00102254
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky Profesní seniorita®; osobní a profesní rozvoj; studenti vysokých škol
Klíčová slova anglicky Professional seniority®; personal and professional development; university students
Štítky rivok
Změnil Změnil: doc. Mgr. Martin Sedláček, Ph.D., učo 23221. Změněno: 15. 4. 2019 14:14.
Anotace
Cílem prezentace je představit příklad dobré praxe funkčnosti finského vzdělávacího programu Towards Successful Seniority TM, jež je od roku 2016 realizována v českém prostředí pod názvem „Profesní seniorita®“. Ústav pedagogických věd Filozofické fakulty Masarykovy univerzity je prvním pracovištěm, které tuto metodu využívá v rámci českého univerzitního prostředí ve výuce u skupiny magisterských studentů Andragogiky a Pedagogiky. Cílem programu je podpořit a rozvíjet dovednosti a kompetence důležité pro budoucí uplatnění a konkurenceschopnost na trhu práce. Program je licencován Finským institutem pracovního zdraví za účelem podpory řízení kariéry, odborné kvalifikace a duševní pohody zaměstnanců, jež zvyšuje možnosti účastníků nalézat úspěšná řešení týkající se jejich kariéry, posiluje jejich schopnost vyrovnat se s případnými neúspěchy a může být nástrojem prevence vzniku depresí či syndromu vyhoření. Přestože, že se zdá, že bude metoda funkční zejména u skupiny s již získanými pracovními zkušenostmi, chceme ve shodě s výsledky Finského institutu práce (FIOH) poukázat na její potenciál a pozitivní ohlasy u skupiny vysokoškolských studentů.
Anotace anglicky
The aim of the presentation is to outline an example of the good practice of the Finnish educational program Towards Successful Seniority TM, which has been implemented in the Czech Republic since 2016 under the title "Professional Seniority®". The Department of Educational Sciences at the Faculty of Arts of the Masaryk University is the first institution to use this method in the Czech university environment in the teaching of a group of master students of Andragogy and Pedagogy. The aim of the program is to support and develop skills and competencies important for future employment and competitiveness in the labour market. The program is licensed by the Finnish Institute of Occupational Health to support career management, professional qualification, and employee wellbeing, which enhances participants' opportunities to find successful career solutions, empowers them to cope with potential failures, and can be a tool to prevent depression or burnout. Although the method seems to be working particularly well with a group of students with a direct labour market experience, we want to draw attention to the potential of the Finnish Institute of Labour (FIOH), in line with the results of the FIOH, to highlight its potential and positive feedback from a group of university students.
Návaznosti
MUNI/A/1028/2017, interní kód MUNázev: Od formálního vzdělávání k informálnímu učení: výzkum procesů učení
Investor: Masarykova univerzita, Od formálního vzdělávání k informálnímu učení: výzkum procesů učení, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 12:49