LESŇÁK, Slavomír. Patočkovská solidarita otrasených v konfrontácii vybraných anarchistických autorov v dobe ekologickej krízy. In Etické myslenie minulosti a súčasnosti (ETPP 2017/18). Človek v súčasnej etike. 2017.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Patočkovská solidarita otrasených v konfrontácii vybraných anarchistických autorov v dobe ekologickej krízy
Název česky Patočkovská solidarita otřesených v konfrontaci vybraných anarchistických autorů v době ekologické krize
Název anglicky The Solidarity of the Shaken as Confronted with Selected Anarchist Authors in Times of Ecological Crisis
Autoři LESŇÁK, Slavomír.
Vydání Etické myslenie minulosti a súčasnosti (ETPP 2017/18). Človek v súčasnej etike. 2017.
Další údaje
Originální jazyk slovenština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 60302 Ethics
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Klíčová slova česky solidarita otřesených, ekologická krize, anarchistická etika
Klíčová slova anglicky solidarity of the shaken, ecological crises, anarchist ethics
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Slavomír Lesňák, PhD., učo 233657. Změněno: 21. 2. 2018 12:59.
Anotace
Príspevok analyzuje možnosti solidarity otrasených ako mravných subjektov v dobe ekologickej krízy. Uvažuje nad formou solidarity i nad formou angažovania otrasených v súčasnom svete. Autor polemizuje s Patočkovými požiadavkami na mravné subjekty v podobe bojovníkov a askétov v konfrontácii s názormi vybraných anarchistických autorov a ich požiadavky konať tu a teraz. Porovnáva možnosti patočkovského ideálu s ideálom Beyovej dočasnej autonómnej zóny. Konfrontuje možnosti frontového otrasenia a jeho dopady s postrehmi Paula Goodmana. Definuje model rezignovaného súčasného západného mravného subjektu podľa štúdií G. Lipovetského a porovnáva ho s ponúknutými modelmi správania s analyzovanými autormi. Autor skúma, či je Patočkov ideal veľkého češství podobný prístupu wilsonizmu, reálpolitiky, ľudového alebo elitárskeho charakteru.
Anotace česky
Přízpěvek analyzuje možnosti solidarity otřesených jako mravních subjektů v době ekologické krize. Uvažuje nad formou solidarity i nad formou angažování otřesených v současném světě. Autor polemizuje s Patočkovým požadavkem na mravní subjekty v podobě bojovníků a askétů v konfrontaci s názory vybraných anarchistických autorů a jejich požadavkem jednat tady a teď. Srovnává možnosti patočkovského ideálu s ideálem Beyové dočasné autonomní zóny a postřehy Paule Goodmana. Definuje model rezignovaného současného západního mravního subjektu podle studií G. Lipovetského a srovnává ho s nabídnutými modely chování od analyzovaných autorů.
Anotace anglicky
The article analyses what solidarity possibilities the shaken have as moral subjects in times of ecological crisis. It considers the forms of solidarity and the way the shaken can get involved in the current world. The author of the article challenges Patočka’s demands on moral subjects as combatants and ascetics, and confronts Patočka’s views with those of selected anarchist authors, and their demand to act here and now. He compares the possibilities of Patočka’s ideal with the ideal of Bey’s temporary autonomous zone. He confronts the impacts of being shaken at the front with Paul Goodman’s observations. He defines the model of the modern, resigned, Western moral subject based on the studies by G. Lipovetsky, and compares it with the behavioural models provided by the analysed authors. The author of the article examines whether Patočka’s ideal of great Czechness is similar to the approaches of Wilsonianism, Realpolitik, folk approach or elitist approach.
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 20:39