2016
INTERACTION OF LOW-TEMPERATURE PLASMA WITH GRAINS OF MAIZE (ZEA MAYS L.)
HENSELOVA, Maria, Ludmila SLOVAKOVA, Michal MARTINKA, Anna ZAHORANOVÁ, Mirko ČERNÁK et. al.Základní údaje
Originální název
INTERACTION OF LOW-TEMPERATURE PLASMA WITH GRAINS OF MAIZE (ZEA MAYS L.)
Autoři
HENSELOVA, Maria, Ludmila SLOVAKOVA, Michal MARTINKA, Anna ZAHORANOVÁ a Mirko ČERNÁK
Vydání
BRNO, HAKONE XV: INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON HIGH PRESSURE LOW TEMPERATURE PLASMA CHEMISTRY: WITH JOINT COST TD1208 WORKSHOP: NON-EQUILIBRIUM PLASMAS WITH LIQUIDS FOR WATER AND SURFACE TREATMENT, od s. 364-367, 4 s. 2016
Nakladatel
Masarykova univerzita
Další údaje
Jazyk
angličtina
Typ výsledku
Stať ve sborníku
Obor
10305 Fluids and plasma physics
Stát vydavatele
Česká republika
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka
Přírodovědecká fakulta
UT WoS
000393033200087
Klíčová slova anglicky
low-temperature plasma; treatment; maize grains; water uptake; protein; enzyme
Příznaky
Recenzováno
Změněno: 27. 2. 2018 11:51, Mgr. Vlasta Štěpánová, Ph.D.
Anotace
V originále
The grains of maize (Zea mays L). var. KWS were exposed to low-temperature plasma (LTP) by using Diffuse Coplanar Surface Barrier Discharge (DCSBD) in the range from 10 to 600 seconds. The treatment of maize grains with LTP induced visible structural changes on the surface of grains. Increasing plasma exposure time reduced the weight of grains and increased grains' water uptake. The protein content significantly increased with the age of maize seedlings and exposure time of LTP. SOD and CAT enzyme activities were significantly increased mainly after 3 days, but in contrast G-POX activity decreased only after 6 days of seedling cultivation.