D 2016

INTERACTION OF LOW-TEMPERATURE PLASMA WITH GRAINS OF MAIZE (ZEA MAYS L.)

HENSELOVA, Maria, Ludmila SLOVAKOVA, Michal MARTINKA, Anna ZAHORANOVÁ, Mirko ČERNÁK et. al.

Základní údaje

Originální název

INTERACTION OF LOW-TEMPERATURE PLASMA WITH GRAINS OF MAIZE (ZEA MAYS L.)

Autoři

HENSELOVA, Maria, Ludmila SLOVAKOVA, Michal MARTINKA, Anna ZAHORANOVÁ a Mirko ČERNÁK

Vydání

BRNO, HAKONE XV: INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON HIGH PRESSURE LOW TEMPERATURE PLASMA CHEMISTRY: WITH JOINT COST TD1208 WORKSHOP: NON-EQUILIBRIUM PLASMAS WITH LIQUIDS FOR WATER AND SURFACE TREATMENT, od s. 364-367, 4 s. 2016

Nakladatel

Masarykova univerzita

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Stať ve sborníku

Obor

10305 Fluids and plasma physics

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Organizační jednotka

Přírodovědecká fakulta

UT WoS

000393033200087

Klíčová slova anglicky

low-temperature plasma; treatment; maize grains; water uptake; protein; enzyme

Příznaky

Recenzováno
Změněno: 27. 2. 2018 11:51, Mgr. Vlasta Štěpánová, Ph.D.

Anotace

V originále

The grains of maize (Zea mays L). var. KWS were exposed to low-temperature plasma (LTP) by using Diffuse Coplanar Surface Barrier Discharge (DCSBD) in the range from 10 to 600 seconds. The treatment of maize grains with LTP induced visible structural changes on the surface of grains. Increasing plasma exposure time reduced the weight of grains and increased grains' water uptake. The protein content significantly increased with the age of maize seedlings and exposure time of LTP. SOD and CAT enzyme activities were significantly increased mainly after 3 days, but in contrast G-POX activity decreased only after 6 days of seedling cultivation.