J 2017

Comparing the acidities of aqueous, frozen, and freeze-dried phosphate buffers: Is there a "pH memory" effect?

VETRÁKOVÁ, Ľubica, Vít VYKOUKAL a Dominik HEGER

Základní údaje

Originální název

Comparing the acidities of aqueous, frozen, and freeze-dried phosphate buffers: Is there a "pH memory" effect?

Autoři

VETRÁKOVÁ, Ľubica (703 Slovensko, domácí), Vít VYKOUKAL (203 Česká republika, domácí) a Dominik HEGER (203 Česká republika, garant, domácí)

Vydání

International Journal of Pharmaceutics, AMSTERDAM, ELSEVIER SCIENCE BV, 2017, 0378-5173

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

30104 Pharmacology and pharmacy

Stát vydavatele

Nizozemské království

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Odkazy

Impakt faktor

Impact factor: 3.862

Kód RIV

RIV/00216224:14310/17:00100008

Organizační jednotka

Přírodovědecká fakulta

UT WoS

000410643800034

Klíčová slova anglicky

Protein cryopreservation; Freezing; Lyophilization; pH shift; Freezing stress; pH memory; Formulation buffers

Štítky

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 30. 3. 2018 15:23, Ing. Nicole Zrilić

Anotace

V originále

The concept of "pH memory" has been established in the literature for the correlation between the pH of a pre-lyophilization solution and the ionization state of freeze-dried powder (lyophile). In this paper, the concept of "pH memory" is explored for the system of an aqueous solution, a frozen solution, and a lyophile. Sodium and potassium phosphate buffers in the pH range of 5-9 were frozen and lyophilized with sulfonephthalein indicators as acidity probes, and their Hammett acidity functions were compared to the initial pH of the aqueous solution. The results show that the acidities of the lyophiles are somewhat changed compared to the initial pHs, but the acidities in the frozen state differ more substantially. The Hammett acidity functions of the frozen buffers were found to be markedly dissimilar from the initial pH, especially in the sodium phosphate frozen at 233 K, where an increase in the initial pH led to a decrease in the Hammett acidity function of the frozen state at a certain pH range. The large acidification observed after freezing the sodium phosphate buffer was not detected in the lyophiles after the sample had been dried; the phenomenon is explained considering the formed crystals analyzed by X-ray powder diffraction. The results suggest that monitoring the final acidity of a lyophile is not sufficient to predict all the acidity changes throughout the whole lyophilization process. The importance of well-controlled freezing and lyophilization conditions follows from the results of the research.

Návaznosti

ED2.1.00/19.0382, projekt VaV
Název: CETOCOEN UPgrade
LM2011028, projekt VaV
Název: RECETOX ? Národní infrastruktura pro výzkum toxických látek v prostředí
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, RECETOX Národní infrastruktura pro výzkum toxických látek v prostředí
LO1214, projekt VaV
Název: Centrum pro výzkum toxických látek v prostředí (Akronym: RECETOX)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Centrum pro výzkum toxických látek v prostředí