KRAL, Tomas, Jana BLLAHOVA, Lenka SEDLACKOVA, Jiří KALINA a Zdeňka SVOBODOVÁ. Mercury in canned fish from local markets in the Czech Republic. FOOD ADDITIVES AND CONTAMINANTS PART B-SURVEILLANCE. ABINGDON: TAYLOR AND FRANCIS LTD, 2017, roč. 10, č. 2, s. 149-154. ISSN 1939-3210. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.1080/19393210.2017.1284904.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Mercury in canned fish from local markets in the Czech Republic
Autoři KRAL, Tomas (203 Česká republika), Jana BLLAHOVA (203 Česká republika), Lenka SEDLACKOVA (203 Česká republika), Jiří KALINA (203 Česká republika, domácí) a Zdeňka SVOBODOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání FOOD ADDITIVES AND CONTAMINANTS PART B-SURVEILLANCE, ABINGDON, TAYLOR AND FRANCIS LTD, 2017, 1939-3210.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10700 1.7 Other natural sciences
Stát vydavatele Velká Británie a Severní Irsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Impakt faktor Impact factor: 2.407
Kód RIV RIV/00216224:14310/17:00100196
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.1080/19393210.2017.1284904
UT WoS 000399470400011
Klíčová slova anglicky Marine fish; fish species; fishing areas; total mercury; fish muscle; FAO area
Štítky NZ, rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Nicole Zrilić, učo 240776. Změněno: 9. 4. 2018 10:19.
Anotace
The aim of this survey was to compare total mercury (THg) in canned fish in terms of species and fishing area. A number of 110 samples of canned fish, which were divided by fish species and fishing area, were analysed. The highest THg content in muscle tissue was found in the escolar. In other fish species, the highest level was detected in tuna. Mercury content in tuna differed significantly from mackerel, sardine, and sprat. Mercury content in herring differed significantly from sprat. The order of the fish according to their THg content corresponds to their status in the aquatic food chain. A significant difference was also found between fish caught from the closed Mediterranean and Black Sea and fish caught in the open oceans. In terms of THg content, the results of this study indicate good quality of various species of canned fish caught in worldwide locations.
VytisknoutZobrazeno: 27. 4. 2024 03:42