J 2017

Mercury in canned fish from local markets in the Czech Republic

KRAL, Tomas, Jana BLLAHOVA, Lenka SEDLACKOVA, Jiří KALINA, Zdeňka SVOBODOVÁ et. al.

Základní údaje

Originální název

Mercury in canned fish from local markets in the Czech Republic

Autoři

KRAL, Tomas (203 Česká republika), Jana BLLAHOVA (203 Česká republika), Lenka SEDLACKOVA (203 Česká republika), Jiří KALINA (203 Česká republika, domácí) a Zdeňka SVOBODOVÁ (203 Česká republika, domácí)

Vydání

FOOD ADDITIVES AND CONTAMINANTS PART B-SURVEILLANCE, ABINGDON, TAYLOR AND FRANCIS LTD, 2017, 1939-3210

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

10700 1.7 Other natural sciences

Stát vydavatele

Velká Británie a Severní Irsko

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Odkazy

Impakt faktor

Impact factor: 2.407

Kód RIV

RIV/00216224:14310/17:00100196

Organizační jednotka

Přírodovědecká fakulta

UT WoS

000399470400011

Klíčová slova anglicky

Marine fish; fish species; fishing areas; total mercury; fish muscle; FAO area

Štítky

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 9. 4. 2018 10:19, Ing. Nicole Zrilić

Anotace

V originále

The aim of this survey was to compare total mercury (THg) in canned fish in terms of species and fishing area. A number of 110 samples of canned fish, which were divided by fish species and fishing area, were analysed. The highest THg content in muscle tissue was found in the escolar. In other fish species, the highest level was detected in tuna. Mercury content in tuna differed significantly from mackerel, sardine, and sprat. Mercury content in herring differed significantly from sprat. The order of the fish according to their THg content corresponds to their status in the aquatic food chain. A significant difference was also found between fish caught from the closed Mediterranean and Black Sea and fish caught in the open oceans. In terms of THg content, the results of this study indicate good quality of various species of canned fish caught in worldwide locations.