ADÁMKOVÁ, Anna, Jiří MLČEK, Lenka KOUŘIMSKÁ, Marie BORKOVCOVÁ, Tomáš BUŠINA, Martin ADÁMEK, Martina BEDNÁŘOVÁ a Jan KRAJSA. Nutritional Potential of Selected Insect Species Reared on the Island of Sumatra. International Journal of Environmental Research and Public Health. BASEL: Molecular Diversity Preservation International, 2017, roč. 14, č. 5, s. 1-10. ISSN 1660-4601. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.3390/ijerph14050521.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Nutritional Potential of Selected Insect Species Reared on the Island of Sumatra
Autoři ADÁMKOVÁ, Anna (203 Česká republika), Jiří MLČEK (203 Česká republika), Lenka KOUŘIMSKÁ (203 Česká republika), Marie BORKOVCOVÁ (203 Česká republika), Tomáš BUŠINA (203 Česká republika), Martin ADÁMEK (203 Česká republika), Martina BEDNÁŘOVÁ (203 Česká republika) a Jan KRAJSA (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání International Journal of Environmental Research and Public Health, BASEL, Molecular Diversity Preservation International, 2017, 1660-4601.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10511 Environmental sciences
Stát vydavatele Švýcarsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Impakt faktor Impact factor: 2.145
Kód RIV RIV/00216224:14110/17:00100261
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.3390/ijerph14050521
UT WoS 000404106400069
Klíčová slova anglicky edible insect; Tenebrio molitor; Zophobas morio; Gryllus assimilis; crude protein; fats; amino acid profile; chitin; Indonesia
Štítky EL OK
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Soňa Böhmová, učo 232884. Změněno: 19. 4. 2018 11:42.
Anotace
Inhabitants of the Indonesian island of Sumatra are faced with the problem of insufficient food supplies and the consequent risk of undernourishment and health issues. Edible insects as a traditional and readily available food source could be part of the solution. The nutritional value of insects depends on many factors, e.g., species, developmental stage, sex, diet, and climatic conditions. However, edible insects bred in Sumatra for human consumption have never before been assessed with regard to their nutritional value. Our study involved analyses of crude protein, chitin, fat and selected fatty acid contents of giant mealworm larvae (Zophobas morio), larvae of the common mealworm (Tenebrio molitor) and nymphs of the field cricket (Gryllus assimilis). Crude protein content in the samples ranged from 46% to 56%. Highest (35%) and lowest (31%) amounts of fat were recorded in giant mealworm larvae and larvae of the common mealworm, respectively. Chitin amounts ranged from 6% to 13%. Based on these values, which are comparable to those known from other food insects reared in different regions of the world, the edible species bred in Sumatra could become food sources with a potential to help stave off hunger and undernourishment.
VytisknoutZobrazeno: 27. 4. 2024 04:35