BEYEROVÁ, Václava. Das Motiv des Traumas am Beispiel Paulus Hochgatterers Der Tag, an dem mein Großvater ein Held war. In Programová řada: Současná německy psaná próza po roce 2000, Brno 26. 2. 2018. 2018.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Das Motiv des Traumas am Beispiel Paulus Hochgatterers Der Tag, an dem mein Großvater ein Held war
Název česky Motiv traumatu v díle P. Hochgatterera - Der Tag, an dem mein Großvater ein Held war
Název anglicky The motive of trauma exemplified by Paul Hochgatterer The day my grandfather was a hero
Autoři BEYEROVÁ, Václava (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Programová řada: Současná německy psaná próza po roce 2000, Brno 26. 2. 2018, 2018.
Další údaje
Originální jazyk němčina
Typ výsledku Vyžádané přednášky
Obor 60204 General literature studies
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/18:00102433
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky Trauma; Paulus Hochgatterer; rakouská literatura; Der Tag, an dem mein Großvater ein Held war; Vzpomínky; Freud
Klíčová slova anglicky Trauma; Paulus Hochgatterer; Austrian Literature; The day my grandfather was a hero; Memories; Freud
Štítky rivok
Změnil Změnil: Mgr. Vlastimil Brom, Ph.D., učo 10978. Změněno: 20. 3. 2019 12:37.
Anotace
Im Vortrag wird das Buch des österreichischen Autors P. Hochgatterer "Der Tag, an dem mein Großvater ein Held war" vorgestellt. In der theoretischen Einleitung wird das motiv des Traumas besprochen - anhand der Ansätze von Sigmund Freud und Sigrid Weigl, wobei die Formen des Traumas im literarischen Text behandelt werden und auch die psychologische Perspektive herangezogen wird. Ferner konzentriere ich mich auf einzelne Textbeispiele, auf Metaphern und Funktionen verschiedener Sprachmittel bei der Verbalisierung des Traumas.
Anotace česky
Cílem přednášky je představit nejnovější knihu rakouského autora P. Hochgatterera Der Tag, an dem mein Großvater ein Held war. V teoretickém úvodu představím motiv traumatu – a to pomocí teorií Sigmunda Freuda a Sigrid Weigl, kde vysvětlím, jakou formu má trauma v literárním textu a jak vypadá z psychologického hlediska. Dále se zaměřím na konkrétní příklady z knihy, metafory a funkci jazyka v souvislosti s traumatem.
Anotace anglicky
The aim of the lecture is to present the latest book by the Austrian author P. Hochgatterer Der Tag, an dem mein Großvater ein Held war. In the theoretical introduction, I will introduce a trauma motif - using Sigmund Freud's and Sigrid Weigl's theories, where I will explain the form of trauma in the literary text and how it looks from a psychological point of view. Next, I will focus on concrete examples from the book, metaphors and the language function of trauma.
Návaznosti
MUNI/A/1033/2017, interní kód MUNázev: Vývojové tendence německého jazyka a německé literatury se zahrnutím česko-německé problematiky a archivní práce a s přesahem k nordistickým a nederlandistickým aspektům (Akronym: Vývojové tendence)
Investor: Masarykova univerzita, Vývojové tendence německého jazyka a německé literatury se zahrnutím česko-německé problematiky a archivní práce a s přesahem k nordistickým a nederlandistickým aspektům, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 6. 10. 2024 17:17