J 2017

The paradox of long-term ungulate impact: increase of plant species richness in a temperate forest

VILD, Ondřej, Radim HÉDL, Martin KOPECKÝ, Peter SZABÓ, Silvie SUCHÁNKOVÁ et. al.

Základní údaje

Originální název

The paradox of long-term ungulate impact: increase of plant species richness in a temperate forest

Autoři

VILD, Ondřej (203 Česká republika, garant, domácí), Radim HÉDL (203 Česká republika), Martin KOPECKÝ (203 Česká republika), Peter SZABÓ (348 Maďarsko), Silvie SUCHÁNKOVÁ (203 Česká republika) a Václav ZOUHAR (203 Česká republika)

Vydání

Applied Vegetation Science, Hoboken, Wiley, 2017, 1402-2001

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

10611 Plant sciences, botany

Stát vydavatele

Spojené státy

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Odkazy

Impakt faktor

Impact factor: 2.331

Kód RIV

RIV/00216224:14310/17:00100466

Organizační jednotka

Přírodovědecká fakulta

UT WoS

000398083700013

Klíčová slova anglicky

Deer; Disturbance; Game preserve; Long-term change; Plant–herbivore interactions; Semi-permanent plots; Species richness; Taxonomic homogenization; Vegetation resurvey

Štítky

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 21. 1. 2020 09:37, Mgr. Marie Šípková, DiS.

Anotace

V originále

Questions: Did high densities of wild ungulates cause a decline in plant species richness in a temperate oak wood? How did species composition change after nearly five decades? Did ungulates facilitate the spread of ruderal species and supress endangered species? Did dispersal strategies play a role in these processes?. Location: Krumlov Wood, SE Czech Republic. Methods: In 2012, we resampled 58 quasi-permanent vegetation plots first surveyed in the 1960s. Between the surveys, 36 plots were enclosed in a game preserve with artificially high density of ungulates (mostly deer, mouflon and wild boar. We analysed the differences in temporal changes between plots inside and outside the game preserve, focusing on species diversity and composition. We assessed species characteristics relevant to grazing to understand compositional changes.