ZAVADILOVÁ, Lucie. Posílená spolupráce v evropském právu rodinném – krok vpřed, nebo překážka evropské integrace? In COFOLA 2018. 2018.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Posílená spolupráce v evropském právu rodinném – krok vpřed, nebo překážka evropské integrace?
Název česky Posílená spolupráce v evropském právu rodinném – krok vpřed, nebo překážka evropské integrace?
Autoři ZAVADILOVÁ, Lucie.
Vydání COFOLA 2018, 2018.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Právnická fakulta
Klíčová slova česky Evropská integrace, evropské právo rodinné, majetkové poměry manželů, nařízení o majetkových poměrech manželů, posílená spolupráce
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnila: JUDr. Lucie Zavadilová, Ph.D., učo 378615. Změněno: 25. 4. 2018 15:17.
Anotace
Evropská unie usiluje o zachování a rozvíjení prostoru svobody, bezpečnosti a práva, ve kterém je zajištěn volný pohyb osob. S pokračující evropskou integrací a vrůstající mobilitou osob v rámci jednotného vnitřního trhu dochází také ke stále častějšímu navazování soukromoprávních poměrů s mezinárodním prvkem. Patrný je rovněž nárůst manželství s mezinárodním prvkem, s čímž souvisí i otázka vypořádání majetkových poměrů takových manželů. Problémy způsobuje skutečnost, že hmotněprávní i kolizněprávní úprava majetkových poměrů manželů je v jednotlivých státech různorodá. V červnu 2016 proto bylo přijato unijní nařízení, jež má sjednotit alespoň kolizněprávní úpravu majetkových poměrů manželů, v nichž se vyskytuje mezinárodní prvek. Protože se nepodařilo nařízení přijmout Evropskou unií jako celkem, rozhodlo se 18 členských států EU využít prostředku posílené spolupráce. Cílem tohoto příspěvku je analyzovat, do jaké míry je navázání posílené spolupráce vhodné právě v tak citlivé oblasti, jako je právo rodinné.
VytisknoutZobrazeno: 14. 5. 2024 09:38