SVOBODA, Tomáš. Kvalifikace hraničních úkonů správních orgánů jako překážka v přístupu k soudu? In Míľniky práva v stredoeurópskom priestore 2018. 2018.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Kvalifikace hraničních úkonů správních orgánů jako překážka v přístupu k soudu?
Název anglicky Determination of border acts of administrative bodies as an impediment to the access to justice?
Autoři SVOBODA, Tomáš.
Vydání Míľniky práva v stredoeurópskom priestore 2018, 2018.
Další údaje
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Klíčová slova česky správní soudnictví; žaloba; právo na přístup k soudu
Klíčová slova anglicky administrative justice; action; right to the acces to courts
Změnil Změnil: Mgr. Tomáš Svoboda, Ph.D., učo 170059. Změněno: 27. 5. 2018 16:57.
Anotace
Současná česká (a obdobně taktéž slovenská) právní úprava správního soudnictví je založena na mnohosti (základních) žalobních typů. Z pozice žalobce je zjednodušeně řečeno třeba určit, jakým úkonem správního orgánu bylo do jeho subjektivních práv zasaženo, od čehož se odvíjí volba odpovídajícího žalobního typu. Zatímco v naprosté většině případů bude kvalifikace takového úkonu úkolem zcela rutinním a v podstatě nepostřehnutelným krokem, problém může nastat v případech atypických hraničních úkonů. V těchto případech může jejich kvalifikace představovat samostatnou právní otázku, která může svou složitostí dalece přesahovat otázku, zda v konkrétní věci došlo k porušení subjektivních práv. To může klást významné nároky na žalobce, přičemž jeho pochybení při kvalifikaci takového úkonů může vést až k odmítnutí či zamítnutí žaloby. V této souvislosti pak může vyvstávat otázka, zda zatížení žalobce požadavkem na kvalifikaci hraničních úkonů nemůže za určitých okolností zasahovat do jeho práva na přístup k soudu.
Anotace anglicky
Contemporary Czech (and Slovac) legislation on administrative justice is based on the multiplicity of (basic) types of action. The task of the petitioner is, to be simple, to determine which act of administrative authorities interfered with his or her rights, thus the relevant type of action can be chosen. In most cases, the determination is a routine and basically imperceptible task, a problem can arise while determining atypical border acts. In these cases, the determination of them can be an independent legal issue, vastly exceeding with its difficulty the question whether the rights of the petitioner have been infringed. This can be a difficulty for the petitioner since his or her wrong determination of the act can lead to dismissal of the action. In this context, a question may arise whether the demand the petitioner makes the determination of border act cannot represent an interference with his or her right to the access to courts.
VytisknoutZobrazeno: 26. 7. 2024 07:32