BARÁKOVÁ, Alžběta, Lucie POSPÍŠILOVÁ, Tereza GELBÍČOVÁ and Renata KARPÍŠKOVÁ. Plazmidově vázaná rezistence ke kolistinu: hrozba i pro Českou republiku? (Plasmid-mediated colistin resistance: a threat for the Czech Republic?). In XX. Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí. 2018. ISBN 978-80-7305-799-2.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Plazmidově vázaná rezistence ke kolistinu: hrozba i pro Českou republiku?
Name in Czech Plazmidově vázaná rezistence ke kolistinu: hrozba i pro Českou republiku?
Name (in English) Plasmid-mediated colistin resistance: a threat for the Czech Republic?
Authors BARÁKOVÁ, Alžběta, Lucie POSPÍŠILOVÁ, Tereza GELBÍČOVÁ and Renata KARPÍŠKOVÁ.
Edition XX. Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí, 2018.
Other information
Type of outcome Presentations at conferences
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
ISBN 978-80-7305-799-2
Keywords in English antimicrobial resistance; colistin; mcr; plasmid
Changed by Changed by: Mgr. Alžběta Kalová, Ph.D., učo 409208. Changed: 31/5/2018 14:20.
Abstract
Kolistin je polymyxinové antibiotikum účinné proti většině gram-negativních bakterií. Ve veterinární medicíně se používá k léčbě infekcí vyvolaných bakteriemi z čeledi Enterobacteriaceae. V současnosti se vrací význam kolistinu pro léčbu humánních infekcí vyvolaných multirezistentními bakteriemi. Mechanismy rezistence ke kolistinu jsou kódovány chromozomálně, ale daleko větší hrozbu představuje nedávno objevená rezistence nesená na mobilních genetických elementech. Plazmidy se šíří horizontálním přenosem v rámci druhu i mezidruhově. Gen mcr-1 byl poprvé identifikován v roce 2015 u zvířat v Číně a od té doby byly popsány případy bakterií nesoucích gen mcr-1, ale i další (mcr-2 až mcr-5) po celém světě. Mezinárodní trh se zvířaty a potravinami může být významným zdrojem rozšíření tohoto typu rezistence. V České republice zatím nebyl výskyt genů mcr důkladně prozkoumán v potravinovém řetězci ani u lidí. V této studii byl sledován výskyt genů mcr ve vybraných potravinách z tržní sítě ČR.
Abstract (in Czech)
Kolistin je polymyxinové antibiotikum účinné proti většině gram-negativních bakterií. Ve veterinární medicíně se používá k léčbě infekcí vyvolaných bakteriemi z čeledi Enterobacteriaceae. V současnosti se vrací význam kolistinu pro léčbu humánních infekcí vyvolaných multirezistentními bakteriemi. Mechanismy rezistence ke kolistinu jsou kódovány chromozomálně, ale daleko větší hrozbu představuje nedávno objevená rezistence nesená na mobilních genetických elementech. Plazmidy se šíří horizontálním přenosem v rámci druhu i mezidruhově. Gen mcr-1 byl poprvé identifikován v roce 2015 u zvířat v Číně a od té doby byly popsány případy bakterií nesoucích gen mcr-1, ale i další (mcr-2 až mcr-5) po celém světě. Mezinárodní trh se zvířaty a potravinami může být významným zdrojem rozšíření tohoto typu rezistence. V České republice zatím nebyl výskyt genů mcr důkladně prozkoumán v potravinovém řetězci ani u lidí. V této studii byl sledován výskyt genů mcr ve vybraných potravinách z tržní sítě ČR.
Abstract (in English)
Colistin belongs to the polymyxin class of antibiotics and is active against most of Gram-negative bacteria. In veterinary medicine it is used to treat infections caused by bacteria from Enterobactericeae family. Currently, the importance of colistin is returning in treating human infections caused by multidrug-resistant bacteria. The mechanisms of resistance to colistin are encoded chromosomally but the main threat represents recently discovered resistance carried on mobile genetic elements. Plasmids are spread by horizontal transfer inside species but also in between them. The mcr-1 gene was first identified in 2015 in animals in China and since then other cases of bacteria carrying mcr-1 gene and others (mcr-2 to mcr-5) were described throughout the world. The international market with animals and food can be a source of spreading this type of resistance. The occurrence of mcr genes was not yet fully studied in the food chain or in humans in the Czech Republic. In this study the incidence of mcr genes in selected food from retail of the Czech Republic was observed.
PrintDisplayed: 24/5/2024 09:45