KYSELÁK, Ondřej a Vladimír SOŠKA. Hypolipidemika a cílové hodnoty lipidů. Interní medicína pro praxi. Olomouc: Solen, 2018, roč. 20, č. 2, s. 82-84. ISSN 1212-7299.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Hypolipidemika a cílové hodnoty lipidů
Název anglicky Hypolipidemic treatment and target values of lipids
Autoři KYSELÁK, Ondřej (203 Česká republika) a Vladimír SOŠKA (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Interní medicína pro praxi, Olomouc, Solen, 2018, 1212-7299.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30218 General and internal medicine
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/18:00102911
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky dyslipidemia; cardiovascular diseases; LDL cholesterol; triglycerides; statins; PCSK9 inhibitors
Štítky EL OK, rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Soňa Böhmová, učo 232884. Změněno: 10. 7. 2018 14:58.
Anotace
Hypolipidemika jsou jedny z celosvětově nejvíce předepisovaných léčiv. V roce 2016 vyšla nová odborná doporučení Evropské kardiologické společnosti (ESC) pro prevenci kardiovaskulárních onemocnění v klinické praxi a také nová společná doporučení ESC a EAS (Evropské společnosti pro aterosklerózu) pro management dyslipidemií, ve kterých se objevilo několik změn oproti předchozí verzi doporučení. Jde například o změny v kategorizaci pacientů do jednotlivých skupin kardiovaskulárního rizika a některé změny v cílových hodnotách LDL-cholesterolu. Dosahování těchto cílových hodnot, které je většinou velmi obtížné či nemožné u pacientů s familiární hypercholesterolemií, by měl usnadnit příchod velmi účinné skupiny hypolipidemik, PCSK9 inhibitorů.
Anotace anglicky
Hypolipidemics are one of the most frequently prescribed drugs in the world. Last year, the updated guidelines were released:European Guidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice by European Society of Cardiology (ESC) and ESC/EAS (European Atherosclerosis Society) Guidelines for the Management of Dyslipidaemias. Both of them contain changes mainlyin estimation of individual cardiovascular risk and target levels of LDL-cholesterol. Targeting these goals is usually very difficultand often impossible in patients with familial hypercholesterolemia. PCSK9 inhibitors are a new and very potent hypolipidemicsthat should make target LDL-cholesterol levels reachable.
VytisknoutZobrazeno: 7. 5. 2024 19:55