ŽÍTEK, Vladimír a Viktorie KLÍMOVÁ. Prostorová koncentrace podnikatelského výzkumu a vývoje. In Klímová, V., Žítek. V. XXI. mezinárodní kolokvium o regionálních vědách. Sborník příspěvků. Brno: Masarykova univerzita, 2018, s. 100-107. ISBN 978-80-210-8969-3. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.5817/CZ.MUNI.P210-8970-2018-12.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Prostorová koncentrace podnikatelského výzkumu a vývoje
Název anglicky Spatial concentration of research and development in business sector
Autoři ŽÍTEK, Vladimír (203 Česká republika, garant, domácí) a Viktorie KLÍMOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Brno, XXI. mezinárodní kolokvium o regionálních vědách. Sborník příspěvků. od s. 100-107, 8 s. 2018.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50203 Industrial relations
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání paměťový nosič (CD, DVD, flash disk)
Kód RIV RIV/00216224:14560/18:00103045
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
ISBN 978-80-210-8969-3
Doi http://dx.doi.org/10.5817/CZ.MUNI.P210-8970-2018-12
UT WoS 000583803900012
Klíčová slova česky inovace; výzkum a vývoj; koeficient lokalizace; Česká republika
Klíčová slova anglicky innovation; research and development; localization coefficient; Czech Republic
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: doc. Ing. Viktorie Klímová, Ph.D., učo 22594. Změněno: 3. 1. 2021 21:18.
Anotace
Vyspělé regiony a země musí svou konkurenční výhodu budovat na zavádění a šíření inovací. Jedním z významných zdrojů pro inovace je výzkum a vývoj. Empirické zkušenosti naznačují, že v regionech inovačních lídrů je podstatná část výzkumu a vývoje financována podnikatelským sektorem. Výzkumná aktivita je však rozdělena nerovnoměrně. Naše analýza se zaměřuje na hodnocení podnikatelské výzkumné aktivity v krajích České republiky. Mezi jednotlivými kraji můžeme pozorovat poměrně velké rozdíly a nejvyšší výzkumnou aktivitu mají kraje Jihomoravský, Středočeský a hlavní město Praha. Současně se velké rozdíly vyskytují i v rámci jednotlivých krajů. Cílem příspěvku je prokázat, jak je podnikatelský výzkum koncentrován v rámci českých krajů do jednotlivých okresů a zjistit, ve kterých krajích je nerovnoměrná koncentrace výzkumu a vývoje nejvýraznější. Naše analýza využívá index lokalizace a koeficient lokalizace, které jsou následně porovnány se základními indikátory výzkumu a vývoje. Nejvyšší hodnoty koeficientu lokalizace vykazuje Jihomoravský kraj, Plzeňský kraj a Středočeský kraj. Na základě výsledků analýzy je možné regiony České republiky rozdělit do čtyř skupin.
Anotace anglicky
Well-developed regions and countries have to build their competitive advantage on launching and diffusion of innovations. Research and development represent one of the major sources for innovation. Empirical experience indicates that a substantial part of R&D is funded by the business sector in the regions of innovation leaders. However, research activity is unevenly distributed. Our analysis focuses on the evaluation of research activity of business sector in regions of the Czech Republic. We can observe quite large differences among the regions, and we can state that Prague and the South Moravian and Central Bohemian Regions are characterised by the highest research activity. At the same time, large differences also exist in the framework of individual regions. The aim of this paper is to show how entrepreneurial research in is concentrated within the Czech regions in individual districts and to find out in which regions the uneven concentration of R&D is the most significant. Our analysis is based on using localization index and the localization coefficient, which are subsequently compared to the basic R&D indicators. The highest values of the localization coefficient are reached by the South Moravian, Pilsen and Central Bohemian Regions. Based on the results of the analysis, the regions of the Czech Republic can be divided into four groups.
Návaznosti
MUNI/A/0921/2017, interní kód MUNázev: Inovační politika a rozvoj regionálních inovačních systémů (Akronym: IPORIS)
Investor: Masarykova univerzita, Inovační politika a rozvoj regionálních inovačních systémů, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 11:06