TRNKOVÁ, Andrea, Kateřina ŠANCOVÁ, Martina ZAPLETALOVÁ, Jitka KAŠPAROVSKÁ, Kateřina DADÁKOVÁ, Ludmila KŘÍŽOVÁ, Jan LOCHMAN, Sylvie HADROVÁ, Ivana IHNATOVÁ a Tomáš KAŠPAROVSKÝ. Determination of in vitro isoflavone degradation in rumen fluid. Journal of Dairy Science. New York: Elsevier Science Inc., 2018, roč. 101, č. 6, s. 5134-5144. ISSN 0022-0302. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.3168/jds.2017-13610.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Determination of in vitro isoflavone degradation in rumen fluid
Autoři TRNKOVÁ, Andrea (203 Česká republika, domácí), Kateřina ŠANCOVÁ (203 Česká republika, domácí), Martina ZAPLETALOVÁ (203 Česká republika, domácí), Jitka KAŠPAROVSKÁ (203 Česká republika, domácí), Kateřina DADÁKOVÁ (203 Česká republika, domácí), Ludmila KŘÍŽOVÁ (203 Česká republika, domácí), Jan LOCHMAN (203 Česká republika, domácí), Sylvie HADROVÁ (203 Česká republika, domácí), Ivana IHNATOVÁ (703 Slovensko, domácí) a Tomáš KAŠPAROVSKÝ (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Journal of Dairy Science, New York, Elsevier Science Inc. 2018, 0022-0302.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 40201 Animal and dairy science;
Stát vydavatele Spojené státy
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Impakt faktor Impact factor: 3.082
Kód RIV RIV/00216224:14310/18:00101026
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.3168/jds.2017-13610
UT WoS 000432359500039
Klíčová slova anglicky isoflavones; equol; rumen; cattle diet
Štítky rivok
Změnil Změnil: prof. Mgr. Tomáš Kašparovský, Ph.D., učo 10078. Změněno: 27. 2. 2021 13:15.
Anotace
The aim of this study was to determine the degradation of dietary isoflavones in rumen fluid under 2 feeding regimens. The experiments were performed in vitro using a rumen fluid buffer system. The rumen fluid was taken from cows fed either a hay diet or a concentrate-rich diet (the diet consisted of 34.6% maize silage, 17.6% haylage, 12.8% alfalfa hay, and 35.0% supplemental mixture on a dry matter basis). As a source of isoflavones, 40% soybean extract (Biomedica, Prague, Czech Republic) at levels of 5, 25, 50, and 75 mg per 40 mL of rumen fluid was used. Samples of soybean extract were incubated in triplicate at 39 degrees C for 0, 3.0, 6.0, 12.0, arid 24.0 h in incubation solution. The metabolism of daidzein and genistein was faster under concentrate-rich diet conditions. In general, production of equol started after 3 to 6 h of incubation and reached the highest rate after approximately 12 h of incubation regardless of the type of diet or concentration of extract. In most of the experiments, production of equol continued after 24 h of incubation. Generally, equol production was greater under the hay diet conditions. Furthermore, experiments with higher amounts of added soybean extract revealed possible inhibitory effects of high levels of isoflavones on the rumen microflora.
Návaznosti
GA13-34134S, projekt VaVNázev: Metabolizmus izoflavonů v bachoru se zaměřením na obsah equolu v kravském mléce
Investor: Grantová agentura ČR, Metabolizmus izoflavonů v bachoru se zaměřením na obsah equolu v kravském mléce
MUNI/A/1100/2017, interní kód MUNázev: Podpora biochemického výzkumu v roce 2018
Investor: Masarykova univerzita, Podpora biochemického výzkumu v roce 2018, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 14. 7. 2024 14:20