J 2018

Determination of in vitro isoflavone degradation in rumen fluid

TRNKOVÁ, Andrea, Kateřina ŠANCOVÁ, Martina ZAPLETALOVÁ, Jitka KAŠPAROVSKÁ, Kateřina DADÁKOVÁ et. al.

Základní údaje

Originální název

Determination of in vitro isoflavone degradation in rumen fluid

Autoři

TRNKOVÁ, Andrea (203 Česká republika, domácí), Kateřina ŠANCOVÁ (203 Česká republika, domácí), Martina ZAPLETALOVÁ (203 Česká republika, domácí), Jitka KAŠPAROVSKÁ (203 Česká republika, domácí), Kateřina DADÁKOVÁ (203 Česká republika, domácí), Ludmila KŘÍŽOVÁ (203 Česká republika, domácí), Jan LOCHMAN (203 Česká republika, domácí), Sylvie HADROVÁ (203 Česká republika, domácí), Ivana IHNATOVÁ (703 Slovensko, domácí) a Tomáš KAŠPAROVSKÝ (203 Česká republika, garant, domácí)

Vydání

Journal of Dairy Science, New York, Elsevier Science Inc. 2018, 0022-0302

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

40201 Animal and dairy science;

Stát vydavatele

Spojené státy

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Odkazy

Impakt faktor

Impact factor: 3.082

Kód RIV

RIV/00216224:14310/18:00101026

Organizační jednotka

Přírodovědecká fakulta

UT WoS

000432359500039

Klíčová slova anglicky

isoflavones; equol; rumen; cattle diet

Štítky

Změněno: 27. 2. 2021 13:15, prof. Mgr. Tomáš Kašparovský, Ph.D.

Anotace

V originále

The aim of this study was to determine the degradation of dietary isoflavones in rumen fluid under 2 feeding regimens. The experiments were performed in vitro using a rumen fluid buffer system. The rumen fluid was taken from cows fed either a hay diet or a concentrate-rich diet (the diet consisted of 34.6% maize silage, 17.6% haylage, 12.8% alfalfa hay, and 35.0% supplemental mixture on a dry matter basis). As a source of isoflavones, 40% soybean extract (Biomedica, Prague, Czech Republic) at levels of 5, 25, 50, and 75 mg per 40 mL of rumen fluid was used. Samples of soybean extract were incubated in triplicate at 39 degrees C for 0, 3.0, 6.0, 12.0, arid 24.0 h in incubation solution. The metabolism of daidzein and genistein was faster under concentrate-rich diet conditions. In general, production of equol started after 3 to 6 h of incubation and reached the highest rate after approximately 12 h of incubation regardless of the type of diet or concentration of extract. In most of the experiments, production of equol continued after 24 h of incubation. Generally, equol production was greater under the hay diet conditions. Furthermore, experiments with higher amounts of added soybean extract revealed possible inhibitory effects of high levels of isoflavones on the rumen microflora.

Návaznosti

GA13-34134S, projekt VaV
Název: Metabolizmus izoflavonů v bachoru se zaměřením na obsah equolu v kravském mléce
Investor: Grantová agentura ČR, Metabolizmus izoflavonů v bachoru se zaměřením na obsah equolu v kravském mléce
MUNI/A/1100/2017, interní kód MU
Název: Podpora biochemického výzkumu v roce 2018
Investor: Masarykova univerzita, Podpora biochemického výzkumu v roce 2018, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty