2018
Determination of in vitro isoflavone degradation in rumen fluid
TRNKOVÁ, Andrea, Kateřina ŠANCOVÁ, Martina ZAPLETALOVÁ, Jitka KAŠPAROVSKÁ, Kateřina DADÁKOVÁ et. al.Základní údaje
Originální název
Determination of in vitro isoflavone degradation in rumen fluid
Autoři
TRNKOVÁ, Andrea (203 Česká republika, domácí), Kateřina ŠANCOVÁ (203 Česká republika, domácí), Martina ZAPLETALOVÁ (203 Česká republika, domácí), Jitka KAŠPAROVSKÁ (203 Česká republika, domácí), Kateřina DADÁKOVÁ (203 Česká republika, domácí), Ludmila KŘÍŽOVÁ (203 Česká republika, domácí), Jan LOCHMAN (203 Česká republika, domácí), Sylvie HADROVÁ (203 Česká republika, domácí), Ivana IHNATOVÁ (703 Slovensko, domácí) a Tomáš KAŠPAROVSKÝ (203 Česká republika, garant, domácí)
Vydání
Journal of Dairy Science, New York, Elsevier Science Inc. 2018, 0022-0302
Další údaje
Jazyk
angličtina
Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
Obor
40201 Animal and dairy science;
Stát vydavatele
Spojené státy
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Odkazy
Impakt faktor
Impact factor: 3.082
Kód RIV
RIV/00216224:14310/18:00101026
Organizační jednotka
Přírodovědecká fakulta
UT WoS
000432359500039
Klíčová slova anglicky
isoflavones; equol; rumen; cattle diet
Štítky
Změněno: 27. 2. 2021 13:15, prof. Mgr. Tomáš Kašparovský, Ph.D.
Anotace
V originále
The aim of this study was to determine the degradation of dietary isoflavones in rumen fluid under 2 feeding regimens. The experiments were performed in vitro using a rumen fluid buffer system. The rumen fluid was taken from cows fed either a hay diet or a concentrate-rich diet (the diet consisted of 34.6% maize silage, 17.6% haylage, 12.8% alfalfa hay, and 35.0% supplemental mixture on a dry matter basis). As a source of isoflavones, 40% soybean extract (Biomedica, Prague, Czech Republic) at levels of 5, 25, 50, and 75 mg per 40 mL of rumen fluid was used. Samples of soybean extract were incubated in triplicate at 39 degrees C for 0, 3.0, 6.0, 12.0, arid 24.0 h in incubation solution. The metabolism of daidzein and genistein was faster under concentrate-rich diet conditions. In general, production of equol started after 3 to 6 h of incubation and reached the highest rate after approximately 12 h of incubation regardless of the type of diet or concentration of extract. In most of the experiments, production of equol continued after 24 h of incubation. Generally, equol production was greater under the hay diet conditions. Furthermore, experiments with higher amounts of added soybean extract revealed possible inhibitory effects of high levels of isoflavones on the rumen microflora.
Návaznosti
GA13-34134S, projekt VaV |
| ||
MUNI/A/1100/2017, interní kód MU |
|