PAUČOVÁ, Lenka. Spisovatel a kritik : Přístup F. M. Dostojevského k hodnocení literárních děl na základě kritických statí v Deníku spisovatele (A Writer and a Critic : F. M. Dostoyevsky's Approach to Evaluation of Literary Works according to Critical Articles in Diary of a Writer). In Pospíšil, Ivo; Paučová, Lenka; Zelenka, Miloš. Kontexty literární vědy VIII. 1. vyd. Brno: Tribun EU, 2018, p. 116-129. ISBN 978-80-263-1426-4.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Spisovatel a kritik : Přístup F. M. Dostojevského k hodnocení literárních děl na základě kritických statí v Deníku spisovatele
Name (in English) A Writer and a Critic : F. M. Dostoyevsky's Approach to Evaluation of Literary Works according to Critical Articles in Diary of a Writer
Authors PAUČOVÁ, Lenka (703 Slovakia, guarantor, belonging to the institution).
Edition 1. vyd. Brno, Kontexty literární vědy VIII, p. 116-129, 14 pp. 2018.
Publisher Tribun EU
Other information
Original language Czech
Type of outcome Proceedings paper
Field of Study 60206 Specific literatures
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
Publication form printed version "print"
RIV identification code RIV/00216224:14210/18:00103505
Organization unit Faculty of Arts
ISBN 978-80-263-1426-4
Keywords (in Czech) F. M. Dostojevskij; literární kritika; přístup k literárnímu dílu
Keywords in English F. M. Dostoyevsky; criticism; approach to the literary work
Tags RIV - zkontrolováno, rivok
Tags Reviewed
Changed by Changed by: Mgr. Igor Hlaváč, učo 342491. Changed: 12/3/2019 10:25.
Abstract
Propojení literatury a literární vědy, literatury a filozofie nebo například literatury a sociologie představuje jedno z nejdůležitějších specifik ruské literatury 19. století. Předkládaný článek se zabývá přístupem spisovatelů, kteří psaním kritických statí literárněkritické myšlení určitě obohatili. Autorka se zaměřuje na tři kritické statě F. M. Dostojevského z Deníku spisovatele, na jejichž základě definuje přístup spisovatele a kritika v jedné osobě k literárnímu artefaktu. Pokouší se odpovědět na zásadní otázku, jakým způsobem náhledy umělce ovlivňují přístup k dílu.
Abstract (in English)
Connection between literature and criticism, literature and philosophy or, for example, literature and sociology, is one of the most important features of Russian literature, especially in the 19th century. The present paper deals with an approach of writers whose critical papers definitely meant enrichment for literary criticism. The author focuses on the three critical papers in Dostoyevsky’s Diary of a Writer. On the base of these papers, she defines the approach of Dostoyevsky, the writer and critic in one person, to a literary artifact and also tries to answer the question how a perspective of the writer influences approach to the literary work.
PrintDisplayed: 22/5/2024 04:21