ANTOŠ, Michal. Vybrané otázky rozhodování per rollam. Online. In KOŽIAK, Jaromír; RUBAN, Radek; HOUDEK, Zdeněk; JANOVEC, Michal. COFOLA 2018: Část III. Valná hromada akciové společnosti. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2018, s. 7-20. ISBN 978-80-210-9013-2.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Vybrané otázky rozhodování per rollam
Název česky Vybrané otázky rozhodování per rollam
Název anglicky Selected issues of per rollam decision-making
Autoři ANTOŠ, Michal.
Vydání 1. vyd. Brno, COFOLA 2018: Část III. Valná hromada akciové společnosti, od s. 7-20, 14 s. 2018.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Typ výsledku Stať ve sborníku
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání elektronická verze "online"
WWW URL
ISBN 978-80-210-9013-2
Klíčová slova česky per rollam; platnost rozhodnutí; práva menšinových akcionářů; rozhodný den; vyjádření akcionáře
Klíčová slova anglicky Per Rollam Decision-making; Validity of a Decision; Minority Shareholder Rights; Relevant Day; Shareholder´s opinion
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Michal Antoš, učo 405547. Změněno: 2. 10. 2018 21:13.
Anotace česky
Předmětem tohoto příspěvku je zamyšlení nad některými otázkami spojenými s rozhodováním per rollam, tedy rozhodováním mimo valnou hromadu, se zaměřením na akciovou společnost, na které právní věda doposud nenabídla zcela uspokojivé od-povědi. Pozornost bude zaměřena v prvé řadě na časové souvislosti rozhodování per rollam, a to problematiku rozhodného dne pro výkon hlasovacího práva a běhu lhůty pro doručení vyjádření akcionáře k návrhu rozhodnutí, což jsou skutečnosti mající zcela zásadní význam pro posouzení platnosti rozhodnutí přijatých per rollam. Neméně problematická je otázka práv akcionářů, která mohou být při rozhodování per rollam omezena. V této souvislosti lze uvést především právo na vysvětlení a právo akcionáře uplatňovat návrhy a protinávrhy. Cílem tohoto příspěvku je nalézt výkladová řešení uvedených problémů, a to zejména posouzením aplikovatelnosti pravidel pro přijímání usnesení valné hromady na rozhodování per rollam.
Anotace anglicky
The subject of this paper is the reflection on some issues related to per rollam decision-making, that is decision-making outside the general meeting, focusing on a joint-stock company, to which legal science has not yet offered satisfactory answers. Attention will be given primarily to the time context of per rollam decision-making, namely the issue of a relevant day for the exercise of the voting right and a deadline for the receipt of a shareholder´s opinion to the proposal of a decision. Both facts are of crucial importance for assessing the validity of decisions adopted per rollam. The issue of shareholders' rights, which may be limited in per rollam decision-making is equally problematic. In this context, the right to explanation and the right to make proposals and counterproposals is mentioned. The aim of this paper is to find interpretative solutions to these problems in particular by assessing the applicability of the rules for adopting the general meeting's decision on per rollam decision-making.
Návaznosti
MUNI/A/0720/2017, interní kód MUNázev: Vnější systémové vazby regulace obchodních korporací II (Akronym: SysVazKorp2)
Investor: Masarykova univerzita, Vnější systémové vazby regulace obchodních korporací II, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 15. 8. 2024 04:27