SKŘIČKOVÁ, Jana, Blanka ROBEŠOVÁ, Ondřej VENCLÍČEK, Bohdan KADLEC, Marcela TOMÍŠKOVÁ, Lenka JAKUBÍKOVÁ, Jana ŠPELDOVÁ a Zdeněk MERTA. Léčba nemocných s nemalobuněčným karcinomem a mutacemi genu receptoru epidermálního růstového faktoru. Onkologie. Olomouc: Solen, 2018, roč. 12, č. 4, s. 175-181. ISSN 1802-4475.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Léčba nemocných s nemalobuněčným karcinomem a mutacemi genu receptoru epidermálního růstového faktoru
Název anglicky Treatment of patients with non-small cell cancer and EGFR mutation
Autoři SKŘIČKOVÁ, Jana (203 Česká republika, garant, domácí), Blanka ROBEŠOVÁ (203 Česká republika), Ondřej VENCLÍČEK (203 Česká republika, domácí), Bohdan KADLEC (203 Česká republika, domácí), Marcela TOMÍŠKOVÁ (203 Česká republika, domácí), Lenka JAKUBÍKOVÁ (203 Česká republika, domácí), Jana ŠPELDOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Zdeněk MERTA (203 Česká republika, domácí).
Vydání Onkologie, Olomouc, Solen, 2018, 1802-4475.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30203 Respiratory systems
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14110/18:00103928
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky nemalobuněčný karcinom plic; mutace EGFR; tyrozinkinázové inhibitory
Klíčová slova anglicky EGFR mutation; Non-small cell lung cancer; Tyrosinkinase inhibitors
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Michal Petr, učo 65024. Změněno: 31. 10. 2019 12:53.
Anotace
Při léčebné rozvaze po stanovení diagnózy je v současnosti snahou vybrat pro nemocného s nemalobuněčným karcinomem (NSCLC) lék, u kterého je prokázáno, že je účinný u nádoru, který nese určité morfologické a/nebo molekulárně genetické znaky. Na přelomu druhého a třetího tisíciletí se v terapii NSCLC začaly uplatňovat preparáty biologické léčby, která zasahuje selektivně do nitrobuněčných pochodů v nádorové buňce. Preparáty biologické léčby působí na nádorové buňky jiným mechanismem než standardní chemoterapie. Biologicky cílená léčba se někdy také nazývá cílená molekulární terapie. Receptor pro epidermální růstový faktor je transmembránovým receptorem s tyrozinkinázovou aktivitou, který má významnou úlohu v regulaci buněčného cyklu, v diferenciaci, proliferaci a přežívání buněk. Jeho trvalá aktivace spolu s aktivací následných signalizačních drah může přispívat k maligní transformaci a stimulovat procesy vedoucí k růstu, invazi, metastázování a angiogenezi. Jednou z možností, jak jeho funkci ovlivňovat, a tím dosáhnout protinádorového účinku, je zablokování jeho intracelulární tyrozinkinázové komponenty. U nemocných s NSCLC, u kterých se vyskytuje genetická abnormalita – mutace genu pro EGFR, je nejúčinnější léčba tyrozinkinázovými inhibitory (TKI) EGFR.
Anotace anglicky
Considering treatment after establishing the diagnosis of non-small cell lung cancer (NSCLC), it is currently attempted to select a drug that is shown to be effective in a tumor that carries certain morphological and / or molecular genetic features. At the turn of the third millennium, biological therapy preparations began to be applied in NSCLC treatment that selectively interfered with intracellular processes in the tumor cell. Biologic therapies act on tumor cells by a mechanism different from standard chemotherapy. Biologically targeted treatment is sometimes also called targeted molecular therapy. The epidermal growth factor receptor (EGFR) is a transmembrane receptor with tyrosine kinase activity that plays an important role in cell cycle regulation, cell differentiation, proliferation, and survival. Its sustained activation, along with activation of subsequent signaling pathways, can contribute to malignant transformation and stimulate processes leading to growth, invasion, metastasis and angiogenesis. One way to influence its function and thereby achieve antitumor effect is to block its intracellular tyrosine kinase component. In NSCLC patients with a genetic abnormality - EGFR gene mutation - the treatment with tyrosine kinase (TKI) EGFR is most effective.
VytisknoutZobrazeno: 9. 5. 2024 15:31