KNOZ, Tomáš. Raný novověk Josefa Války. Folia Historica Bohemica. Praha: Historický ústav AVČR, v.v.i., 2018, roč. 33, č. 1, s. 274-287. ISSN 0231-7494.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Raný novověk Josefa Války
Název anglicky Early Modern Age by Josef Válka
Autoři KNOZ, Tomáš (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Folia Historica Bohemica, Praha, Historický ústav AVČR, v.v.i. 2018, 0231-7494.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 60101 History
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14210/18:00101309
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky Dějiny; historiografie; Josef Válka; dějiny Moravy; raný novověk; kulturní dějiny
Klíčová slova anglicky History; Historiography; Josef Válka; Moravian history; Early New Age; Culture History
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Monika Kellnerová, učo 430435. Změněno: 14. 4. 2019 21:28.
Anotace
Pokud se historikové vyjadřují o profesoru Josefu Válkovi a jeho díle, dosti často je v této souvislosti použit právě pojem ‚raný novověk‘ či ‚historik raného novověku‘, mimo jiné i díky jeho univerzitním přednáškám na toto téma. Josef Válka se nicméně ve svých pracích věnoval i jiným obdobím, než která jsou termínem ‚raný novověk‘ charakterizována. A tako přesto, že Válka sám v titulech svých prací tento pojem nepoužíval a že jej příliš nefrekventoval ani v samotných textech. Válkovy sémantické úvahy směřovaly k poněkud jiným pojmům, než nad kterými na počátku devadesátých let 20. století vedli diskusi Peter Burke a Karl Vocelka, anebo nad nimiž o nemnoho let později vedli debaty například Ilja Mieck, Stephan Skalweit, Wolfgang Schmale, Ernst Hinrichs. Ačkoliv právě v „porevolučních“ devadesátých letech Josef Válka opětně ožil jako historik a nadále se účastnil nejrůznějších oborových diskusí, debata jeho mladších kolegů o raném novověku či o absolutismu ho ponechávala překvapivě chladným, a to ačkoliv se četné knihy se pojmem ‚raný novověk‘, ‚Frühe Neuzeit‘ nebo ‚Early Modern Age‘ na počátku devadesátých let nacházely v jeho knihovně.
Anotace anglicky
The essay analyse the work of Czech historian Josef Válka (1929-2017) as a historian of Early Modern Age. Josef Válka was one of the most important Czech historians, he studied the Central Europian History of the Age between 15th and 17th century. His topics were history of Hussite Revolution, history of moravian Estates in the era before the Battle at White Mountain, history of economical systém at the aristocratical domains, history of culture of manierism and baroque in Central Europe, He used preferentially the terminology of french historical school of „nouvelle histoire“, but the term „Early Modern Time (in Czech „raný novověk“), frequented by the chzech and german hitorography for last three decades, wasn’t for him typical.
Návaznosti
GB14-36521G, projekt VaVNázev: Centrum pro transdisciplinární výzkum kulturních fenoménů ve středoevropských dějinách: obraz, komunikace, jednání
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 04:43