MATELA, Jiří. On the status of ga as toritate marker in modern Japanese. In 12th Annual Conference on Asian Studies, Japan NOW: A Snapshot of Contemporary Japanese Language, Culture and Society. 2018.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název On the status of ga as toritate marker in modern Japanese
Název česky Ke statutu partikule ga jako vytýkací částice v moderní japonštině
Autoři MATELA, Jiří.
Vydání 12th Annual Conference on Asian Studies, Japan NOW: A Snapshot of Contemporary Japanese Language, Culture and Society, 2018.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 60202 Specific languages
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW Webová stránka konference
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky japonština; gramatika; částice; ga; toritate; vytýkání
Klíčová slova anglicky Japanese; grammar; particles; ga; toritate; focusing and defocusing
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnil: Mgr. Jiří Matela, M.A., Ph.D., učo 365342. Změněno: 11. 11. 2018 13:38.
Anotace
The talk attempts to look at a general schema of the Japanese particle ga from the point of Cognitive grammar (as presented by Kumashiro, 2016), evaluate limitations of this approach and propose a link between the sōki-function of ga and the concept of fukujoshi and kakarijoshi of the traditional kokugogaku approach (previously attested for the particle wa). I suggest that in the light of the toritate research NOW is the time for Japanese language studies to reconsider the notion of ga as a simple case marker.
Anotace česky
Příspěvek se pokouší nastínit obecné schéma japonské partikule ga z perspektivy kognitivní gramatiky (jak je představuje Kumašhiro, 2016), zhodnotit omezení tohoto přístupu a navrhnout návaznost mezi funkcí sóki a konceptem fukudžoši a kakaridžoši (kategorií částic) v tradičním přístupu tzv. kokugogaku (podobný vztah byl dříve uznán pro partikuli wa). Navrhuji, že nyní je vhodný čas přehodnotit klasifikaci partikule ga jako prosté pádové částice.
VytisknoutZobrazeno: 18. 9. 2024 20:46