ZAPLETALOVÁ, Martina, Kateřina PAŠKOVÁ, Jiří KUČERA, Jan LOCHMAN a Petra BOŘILOVÁ LINHARTOVÁ. Carbohydrate source effects on the transcriptome of Streptococcus mutans. In FEBS OPEN BIO. 2018. ISSN 2211-5463.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Carbohydrate source effects on the transcriptome of Streptococcus mutans
Autoři ZAPLETALOVÁ, Martina (203 Česká republika, domácí), Kateřina PAŠKOVÁ (203 Česká republika), Jiří KUČERA (203 Česká republika), Jan LOCHMAN (203 Česká republika) a Petra BOŘILOVÁ LINHARTOVÁ (203 Česká republika).
Vydání FEBS OPEN BIO, 2018.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 30208 Dentistry, oral surgery and medicine
Stát vydavatele Spojené státy
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Impakt faktor Impact factor: 1.959
Kód RIV RIV/00216224:14110/18:00106948
Organizační jednotka Lékařská fakulta
ISSN 2211-5463
UT WoS 000437674103042
Klíčová slova anglicky cariogenic bacteria; carbohydrate; transcriptome
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: doc. Mgr. Jan Lochman, Ph.D., učo 13418. Změněno: 24. 1. 2019 21:09.
Anotace
Dental caries is one of the most common chronic multifactorial disease. The plaque ecological balance is considered to be the key factor in aetiology of caries. For this balance is crucial the role of dietary carbohydrates. The primary etiologic agent of human dental is an acidophilic bacteria Streptococcus mutans. By employing deep sequencing of RNA (RNA-Seq) technology we have established the effects of various sugars on the regulation of gene expression in bacterium S. mutans growth on tryptic soy. Bacterium S. mutans was grown in a 5% CO2-aerobic atmosphere at 37°C on solid and liquid tryptic soy broth with cariogenic sugars represented by sucrose, fructose, glucose, galactose, lactose and non-cariogenic sugar xylitol. Gene expression was monitored by Illumina sequencing technology after a 12-hour growth of S. mutans on cariogenic or non-cariogenic sugars and compared to control culture grown without carbohydrates when results were considered as significant at padj lower than 0.01. Bacteria grown on xylitol, galactose or lactose showed only minor changes in gene expression when there was mainly downregulation of expression compared with control bacteria grown on tryptic soy broth. Another group of sugars was represented by fructose and glucose where genes involved in glycolysis and butanoate metabolism were strongly upregulated. In agreement with previous studies, the largest changes in gene expression were observed in bacteria grown on medium with sucrose. The obtained data helps to understand the impact of individual sugars on S. mutans metabolism involved in one of the most common chronic diseases affecting the human population.
Návaznosti
MUNI/A/1100/2017, interní kód MUNázev: Podpora biochemického výzkumu v roce 2018
Investor: Masarykova univerzita, Podpora biochemického výzkumu v roce 2018, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
NV17-30439A, projekt VaVNázev: Moderní biotechnologické a behaviorální přístupy ve výzkumu zubního kazu a strategie jeho prevence
VytisknoutZobrazeno: 23. 7. 2024 17:40