MATÝŠKOVÁ, Miloslava, Jana MICHALCOVÁ a Miroslav PENKA. Antitrombotika dnes. Vnitřní lékařství. Praha: Česká internistická společnost J.E. Purkyně, 2018, roč. 64, č. 5, s. 565-574. ISSN 0042-773X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Antitrombotika dnes
Název česky Antitrombotika dnes
Název anglicky Antithrombotics today
Autoři MATÝŠKOVÁ, Miloslava (203 Česká republika), Jana MICHALCOVÁ (203 Česká republika, garant, domácí) a Miroslav PENKA (203 Česká republika, domácí).
Vydání Vnitřní lékařství, Praha, Česká internistická společnost J.E. Purkyně, 2018, 0042-773X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30205 Hematology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14110/18:00104725
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky antikoagulancia; antitrombotika; laboratorní sledování; nefrakcionovaný heparin (UFH); nízkomolekulární hepariny (LMWH); nová perorální antikoagulancia/non vitamin K dependentní perorální antikoagulancia (NOAC); přímá perorální antikoagulancia (DOAC); warfarin
Klíčová slova anglicky anticoagulants; antithrombotics; laboratory monitoring; unfractionated heparin (UFH); low molecular weight hepariny (LMWH); novel oral anticoagulants/non vitamin K oral anticoagulants (NOAC); direct oral anticoagulants (DOAC); warfarin
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: MUDr. Jana Michalcová, učo 442677. Změněno: 16. 4. 2019 09:23.
Anotace
V posledních 10 letech došlo k rozšíření palety léků snižujících krevní srážení – antitrombotik. Po více než půl století byl k dispozici pouze warfarin a heparin. Lepší pochopení pochodů podílejících se na aktivaci krevního srážení, vazeb mezi těmito systémy a dopadu trombózy na zánět, vedlo k identifikaci nových cílů a vývoji nových léků, zejména nových protidestičkových léků a antikoagulancií. S příchodem nových léků do klinické praxe se rozšiřují možnosti léčby/prevence trombotických komplikací. Vždy však je nutné se s daným lékem a jeho vlastnostmi řádně seznámit a znát jeho limitace. Jenom tak můžeme nemocným nabídnout nejvhodnější postupy.
Anotace anglicky
Over the last 10 years some new drugs affecting blood clotting - antithrombotics - were invented. For more than half a century only warfarin and heparin were available. A better understanding of the pathways involved in activation of blood clotting, the links between these systems, and the impact of thrombosis on inflammation, have led to identification of new targets and development of new drugs, especially new antiplatelet drugs and anticoagulants. With the advent of new drugs into clinical practice, treatment options of thrombotic complications are expanding. However, it is always necessary to get familiar with the drug and its properties and to know its limitations. This is the only way to offer patients the best practices.
VytisknoutZobrazeno: 14. 5. 2024 17:47