GORUŠOVÁ, Jana a Hana MATĚJOVSKÁ KUBEŠOVÁ. Rehabilitace starších nemocných v zařízeních následné péče - dnešní realita. Geriatrie a gerontologie. Praha: Česká lékařská společnost J.E. Purkyně, 2018, roč. 7, č. 2, s. 72-75. ISSN 1805-4684.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Rehabilitace starších nemocných v zařízeních následné péče - dnešní realita
Název česky Rehabilitace starších nemocných v zařízeních následné péče - dnešní realita
Název anglicky Rehabilitation in geriatrics focused on longterm care
Autoři GORUŠOVÁ, Jana (703 Slovensko) a Hana MATĚJOVSKÁ KUBEŠOVÁ (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Geriatrie a gerontologie, Praha, Česká lékařská společnost J.E. Purkyně, 2018, 1805-4684.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30227 Geriatrics and gerontology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/18:00104799
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky geriatrický pacient; rehabilitace; soběstačnost; svalová síla; následná péče
Klíčová slova anglicky geriatric patient; rehabilitation; self; sufficiency; muscle strenght; long-term care
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Soňa Böhmová, učo 232884. Změněno: 15. 2. 2019 09:35.
Anotace
Hospitalizace představuje pro geriatrického pacienta vždy značné riziko zhoršení soběstačnosti zejména vlivem úbytku svalové hmoty a svalové síly. Nezřídka vedou tyto změny k tomu, že se pacient již nemůže vrátit do svého původního prostředí, domů. Úlohou následné péče by mělo být umožnit návrat pacientovi do stejné kondice jako před akutním zhoršením zdravotního stavu. Vyplývá to i z definice následné péče. K dosažení tohoto cíle je nevyhnutelná kvalitní rehabilitace. Je opakovaně prokázáno, že pohybová terapie spolu s kvalitní výživou snižuje riziko vzniku nesoběstačnosti u těchto pacientů. Cílem práce bylo zjistit reálnou situaci v běžných zařízeních poskytujících následnou péči. Z našeho šetření vyplývá, že situace zabezpečení uvedené role je nevyhovující, zejména pro nedostatek personálu. Některá zařízení dokonce nemají vlastní fyzioterapeuty, pouze mohou částečně sdílet pracovníky rehabilitačního oddělení. K řešení tohoto stavu je nutno zlepšit povědomí zdravotníků o významu dostatečně prováděné rehabilitace pro hospitalizované geriatrické pacienty a tím vytvořit podmínky pro zlepšení kvality rehabilitace v zařízeních následné péče.
Anotace anglicky
Hospitalization is very risky for geriatric patients because it carries the risk of worsening their self-sufficiency due to loss of muscle mass and muscle strength. There are many instances where the patient is not able to return to his natural enviroment, to his/her home. The aim of long-term care should be to restore the same physical condition the patient was in before acute deterioration of health. This flows from the definition of long-term care. To achieve this aim, high quality rehabilitation is necessary. It has been proven repeatedly that movement therapy with good diet reduces the risk of losing self-sufficiency in these patients. The aim of this work was to find out what the real situation in facilities which provide long-term care is. Our investigation shows that the situation is unsatisfactory, in particular because of lack of personnel. Some facilities do not even have their own physioterapists, only an option to partly share rehabilitation workers with the rehabilitation department. It is necessary to improve health care professional awareness of the importance of excercise and rehabilitation for hospitalized patients and create conditions for improving the quality of rehabilitation in long-term care departments.
Návaznosti
MUNI/A/1012/2017, interní kód MUNázev: Bezpečnost terapie multimorbidních seniorů II (Akronym: BETEMUS II)
Investor: Masarykova univerzita, Bezpečnost terapie multimorbidních seniorů II, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 06:14