SYNEK, Michal, Dana HRADCOVÁ, Radek CARBOCH a Dita JAHODOVÁ. Mezi tichem a záležitostmi péče: Etnografie kognitivní dis/ability. In Konference ČSS 2018. 2018.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Mezi tichem a záležitostmi péče: Etnografie kognitivní dis/ability
Název česky Mezi tichem a záležitostmi péče: Etnografie kognitivní dis/ability
Název anglicky In between silence and formulating matters of care: An attempt at ethnography of cognitive dis/ability
Autoři SYNEK, Michal, Dana HRADCOVÁ, Radek CARBOCH a Dita JAHODOVÁ.
Vydání Konference ČSS 2018, 2018.
Další údaje
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Klíčová slova česky kritické gesto; ne/způsobilost; postižení; stigma; péče
Klíčová slova anglicky critical gesture; dis/ability; impairment; stigma; care
Změnil Změnil: Mgr. Michal Synek, učo 333816. Změněno: 11. 12. 2018 12:40.
Anotace
Při práci s lidmi žijícími s kognitivní dis/abilitou – doma, v komunitní péči nebo v centru zdravotně-sociálních služeb – jsme se setkávali s různými způsoby, jak zůstávat (spolu) ve víru potíží. Ve skupině výzkumníků, z nichž každý má jinou průpravu a pracoval s jinými partnery, jsme vyprávěli malé narativy zachycující jedinečnou důstojnost mnohočetných vzorů života s dis/abilitou. V následných diskusích jsme si však uvědomili, že i když naše příběhy věrně popisovaly složitost péče o lepší žití a umírání, chvíle, kdy činy a výpovědi lidí označených za postižené byly odsunuty do říše nepřeložitelného, nebyly uspokojivě artikulovány. Začali jsme se ptát, zda náš zájem o lokální vzory koherence a zakotvení výzkumu v ANT a materiální sémiotice nepropůjčily našim příběhům nemístně neproblematické vyznění. Nezakryl snad “machiavelismus” ANT a “barokní” styl vyprávění “syrovou” realitu každodennosti? V našem příspěvku si v odpovědi na tyto výzvy klademe otázku, jak se v péči a ve výzkumu inspirovaném ANT šíří a rozptyluje ticho obklopující kognitivní dis/abilitu. Spolu s posunem od komponování ke kritice se však chceme vydat také opačným směrem – ptáme se, zda trosky zneschopňujících diskursů zničených útokem kritiky mohou být znovuosídleny prostřednictvím formulování kritických záležitostí péče.
Anotace anglicky
While engaging with people living with dementia – at home, in community services, in health care centre – we have encountered multiple ways of staying (together) with trouble. As a group of researchers with different backgrounds and working with different partners, we drew up little narratives capturing the idiosyncratic dignity of multiple patterns of living with dementia. In ensuing consultations, we have realized that while our stories acknowledged the complexity of caring efforts dedicated to maintaining the coherence of living and dying, the moments when actions and accounts of people identified as disabled were displaced into the realm of the untranslatable by reference to their cognitive disability, were not convincingly articulated. The on-going reflection has led us to question whether our interest in the locally built patterns of coherence, as well as the grounding of the research in ANT and material semiotics, hasn't given our stories unduly non-problematic and happy impression. Did the “Machiavellian” nature of ANT and “baroque” aesthetics of our account concealed the “raw” everyday realities? In this paper, we respond to this challenge by exploring how – in care and in STS research – is the silence surrounding cognitive dis/ability created, maintained and dispelled. In addition to this shift from composition towards critique, we want to make the opposing move as well – we ask if it's possible to dispel the silence over the ruins of disabling discourses left after the attack of critique by co-formulating critical matters of care.
VytisknoutZobrazeno: 11. 5. 2024 14:41