CELÁ, Andrea, Aleš MÁDR, Jan SCHEJBAL a Zdeněk GLATZ. CE-LIF method for β-secretase enzyme assays as a potential target treatment of Alzheimer's disease. In The 11th International Symposium on Drug Analysis and the 29th International Symposium on Pharmaceutical and Biomedical Analysis (DA-PBA). 2018.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název CE-LIF method for β-secretase enzyme assays as a potential target treatment of Alzheimer's disease
Název česky Metoda CE-LIF pro charakterizaci β-sekretázy jako potenciálního enzymu pro cílenou léčbu Alzheimerovy choroby
Autoři CELÁ, Andrea, Aleš MÁDR, Jan SCHEJBAL a Zdeněk GLATZ.
Vydání The 11th International Symposium on Drug Analysis and the 29th International Symposium on Pharmaceutical and Biomedical Analysis (DA-PBA), 2018.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova česky Alzheimerova choroba, β-sekretáza, kapilární elektroforéza, fluorescenční detekce, derivatizace
Klíčová slova anglicky Alzheimer's disease, β-secretase, capillary electrophoresis, fluorescent detection, derivatization
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnila: Mgr. Andrea Celá, Ph.D., učo 323512. Změněno: 14. 12. 2018 13:31.
Anotace
Alzheimer's disease is cause of 60-70 % cases of dementia worldwide. It is chronic neurodegenerative disease characterized by loss of neurons and synapses in the cerebral cortex and certain subcortical regions and cerebral accumulation of amyloid plaques and neurofibrillary tangles. Based on amyloid hypothesis, inhibition of β-secretase enzyme is one of the target treatments of Alzheimer's disease. For β-secretase enzyme assays a novel method by means of capillary electrophoresis with fluorescence detection was developed.
Anotace česky
Alzheimerova choroba je celosvětově příčinou 60-70 % případů demence. Jedná se o neurodegenerativní onemocnění charakteristické ztrátou neuronů a synapsí v mozkové kůře a v určitých subkortikálních oblastech a akumulací amyloidních plaků a neurofiblirálních spletí. Na základě amyloidové hypotézy je inhibice β-sekretázy jednou z možností cílené léčby Alzheimerovy choroby. K charakterizaci enzymu β-sekretázy byla vyvinuta nová metoda využívající kapilární elektoforézu s fluorescenční detekcí.
Návaznosti
GA16-06106S, projekt VaVNázev: Vysoce efektivní systém založený na kapilární elektroforéze pro screening inhibitorů beta-sekretázy jako terapeutického cíle pro Alzheimerovu chorobu (Akronym: Alzheimer)
Investor: Grantová agentura ČR, Vysoce efektivní systém založený na kapilární elektroforéze pro screening inhibitorů beta-sekretázy jako terapeutického cíle pro Alzheimerovu chorobu
GBP206/12/G014, projekt VaVNázev: Centrum pokročilých bioanalytických technologií
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 06:45