FOLETTI, Ivan. Tělo jako nástroj. Stěhovaví Historici umění a poutní umění v dnešní Francii (XI.-XIII. s). In Collegium Historiae Artium, 12. 12. 2018, Praha. 2018.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Tělo jako nástroj. Stěhovaví Historici umění a poutní umění v dnešní Francii (XI.-XIII. s)
Název anglicky Body as a tool. Migrating Art Historians and Pilgrimage in Today's France (XI-XIII)
Autoři FOLETTI, Ivan.
Vydání Collegium Historiae Artium, 12. 12. 2018, Praha, 2018.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Vyžádané přednášky
Obor 60401 Arts, Art history
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova anglicky Embodied Experience; Pilgrimage; Migrating Art Historian; Medieval Perception
Štítky rivok
Změnil Změnil: Mgr. Igor Hlaváč, učo 342491. Změněno: 17. 4. 2019 09:39.
Anotace
Můžeme dnes pocítit totéž, co zakoušel středověký poutník na cestě k posvátným místům? Zajisté ne, a přesto se experimentální projekt Stěhovavých historiků umění pokusil ponořit do hloubi této neřešitelné otázky. Dvanáct moderních poutníků – studentů a badatelů z Masarykovy univerzity – ušlo pěšky více než 1500 kilometrů a potkalo cestou některé z nejpůsobivějších uměleckých památek středověké Francie. Rok po jejich návratu, představuje tato přednáška umělecko-historické, intelektuální i lidské poznatky, které formovala jejich bezprostřední tělesná zkušenost. V kontextu putování se totiž vyčerpané a pohybem proměněné tělo stalo nástrojem k pokládání nových otázek o uměleckých dílech i historických pramenech. Přednáška bude koncipována jako chůze po poutnických cestách: představí nejprve krajinu, následně posluchači vstoupí do liminálních prostor a budou vedeni do nitra středověkého chrámu až k nejposvátnějšímu místu. Vědecký umělecko-historický výzkum se tak spojuje s osobním nasazením a do popředí vystupuje subjekt, který stojí tváří v tvář středověkému umění.
Anotace anglicky
Can we feel in the same way what the medieval pilgrim experienced on the way to the sacred places? Certainly not, yet the experimental project Migrating Art Historians tried to dive into the depth of this unsolved question. Twelve modern pilgrims - students and researchers from Masaryk University - walked more than 1,500 kilometers on foot and met some of the most impressive artistic monuments of medieval France. One year after their return, this lecture presents their artist-historical, intellectual and human experience. In the context of the journey, the tired and moving body has become a tool for asking new questions about works of art and historical sources. The lecture will be conceived as a walk on the pilgrim paths: it first introduces the landscape, then the audience will enter the liminal spaces and will be led inside the medieval temple to the most sacred place.
VytisknoutZobrazeno: 7. 5. 2024 23:25