RYBA, Luděk, Richard CHALOUPKA, Martin REPKO a Iva MARKOVÁ. Možnosti léčby artrózy v ordinaci praktického lékaře. Medicína pro praxi. Olomouc: Solen, 2018, roč. 15, č. 4, s. 215-220. ISSN 1214-8687.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Možnosti léčby artrózy v ordinaci praktického lékaře
Název česky Možnosti léčby artrózy v ordinaci praktického lékaře
Název anglicky Management of osteoarthritis in general practice
Autoři RYBA, Luděk (203 Česká republika, garant, domácí), Richard CHALOUPKA (203 Česká republika, domácí), Martin REPKO (203 Česká republika, domácí) a Iva MARKOVÁ (203 Česká republika).
Vydání Medicína pro praxi, Olomouc, Solen, 2018, 1214-8687.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30211 Orthopaedics
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/18:00104934
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky osteoartróza; degenerativní změny; kloub; farmakoterapie; viskosuplementace
Klíčová slova anglicky osteortritid; degenerative ganges; joint; pharmacotherapy; viscosupplementation
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: MUDr. Luděk Ryba, Ph.D., učo 169172. Změněno: 24. 2. 2019 14:05.
Anotace
Osteoartróza je nejčastější kloubní onemocnění dané degenerací chrupavek s následnou reakcí a transformací okolních tkání. U primární formy je dána stárnutím a přibývá s věkem. V sekundární formě urychluje degeneraci hlavně vliv kongenitálních změn, úrazy a celkové systémové onemocnění řízených řadou zánětlivých mediátorů daného postiženého kloubu. Subjektivně se projevuje hlavně bolestí, postupně otoky a omezení pohyblivosti kloubu. Progrese je většinou dlouhodobá s různou intenzitou potíží. Nejčastěji postihuje kyčelní a kolenní kloub, ale může se vyskytnout na kterémkoliv kloubu včetně drobných kloubů rukou a nohou. Vedle klinického nálezu, je základním vyšetřením rentgen, podle kterého se osteoartróza dělí do 4 stupňů. Terapie musí být komplexní. Základem je nefarmakologická léčba, kam patří edukace a motivace pacienta, pravidelné cvičení, u obézních pacientů redukce hmotnosti, fyzioterapie a podpůrné pomůcky. Z farmakologických prostředků je nejčastější užívání nesteroidních antirevmatik, analgetik, aplikace kortikoidů do kloubů. Tyto ovlivňují bolest, zánět, bez vlivu na degenerativní změny. Proces degenerace mohou částečně ovlivnit „ symptomatické léky pomalu působící na osteoartrózu“, SYSADOA, užívané celkově i aplikací do kloubů. Při nelepšení nebo i preventivně je na zvážení operační řešení.
Anotace anglicky
Osteoarthritis is the most common joint disease caused by degeneration of cartilage with subsequent reaction and remodeling of surrounding joint tissue. In the primary form it is caused by aging and increases with higher age. In the secondary form, mainly the influence of congenital changes, accidents and general systemic disease driven by a host of inflammatory mediators within the affected joint accelerate degeneration. Subjectively, it is manifested mainly in the form of pain, gradual swelling and limited range of movement of a particular joint. It is a long-term process with varying intensity. It mainly affects the hip and knee joint but can occur on any joint including small joints of the hand and foot. In addition to clinical findings, according to X-ray as the basic examination, there are 4 degrees of osteoarthritis. Therapy must be comprehensive. The basis is non-pharmacological treatment, including education and motivation of the patient, regular exercise, weight loss in adults with obesity, physiotherapy and supporting aids. Pharmacologically the most frequent use is of non-steroidal anti-inflammatory drugs, analgesics or corticoid application into the joints. These affect pain, inflammation, without affecting degenerative changes. The process of degeneration can be partially affected by " symptomatic slow acting drugs of osteoarthritis ", known as SYSADOA. This group of SYSADOA is used as general administration or into the joint. Consideration of surgical opportunities is always present.
VytisknoutZobrazeno: 27. 4. 2024 07:19