WILDMANNOVÁ, Mirka a Vendula NOVÁČKOVÁ. Aktuální trendy v zaměstnávání vězňů. Auspicia. České Budějovice: Vysoká škola evropských a regionálních studií o.p.s., 2018, roč. 15, č. 2, s. 130-139. ISSN 1214-4967.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Aktuální trendy v zaměstnávání vězňů
Název česky Aktuální trendy v zaměstnávání vězňů
Název anglicky Current trends in the employment of prisoners
Autoři WILDMANNOVÁ, Mirka (203 Česká republika, garant, domácí) a Vendula NOVÁČKOVÁ (203 Česká republika).
Vydání Auspicia, České Budějovice, Vysoká škola evropských a regionálních studií o.p.s. 2018, 1214-4967.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50202 Applied Economics, Econometrics
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14560/18:00105381
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
Klíčová slova česky zaměstnanost – zaměstnávání vězňů – Vězeňská služba – vězeňská práce
Klíčová slova anglicky employment – employment of prisoners – prison service – prison work
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Pavlína Kurková, učo 368752. Změněno: 22. 11. 2023 15:29.
Anotace
Vězeňská služba České republiky je nedílnou součástí právní politiky státu a má zásadní úlohu v rámci naplňování účelu výkonu trestu odnětí svobody. Veřejná služba by měla odsouzeným po výkonu trestu pomáhat s návratem do společnosti, právě tomu by mělo pomáhat vzdělávání a zaměstnávání vězňů. Cílem příspěvku je rozbor současného stavu zaměstnávání vězňů. Na základě kvalitativního výzkumu, který byl proveden ve vybraných věznicích, bylo zjištěno, že k hlavním bariérám zaměstnanosti vězňů patří zdlouhavý administrativní schvalovací proces, nedostatek lékařů provádějících zdravotní prohlídky, nedostatek odsouzených osob způsobilých pracovat. K budoucím výzvám v zaměstnanosti odsouzených je stavba výrobních hal přímo v prostorách věznic nebo přímo v sousedství, vyčlenění finančních prostředků z rozpočtu na stavby a přijmout zaměstnance vězeňské služby a spolupráce s podnikatelskými subjekty.
Anotace anglicky
The Prison Service of the Czech Republic is an integral part of the state's legal policy and plays a crucial role in the fulfillment of the purpose of imprisonment. The public service should assist the convicted after the punishment to return to society, which should help educate and employ prisoners. The aim of the paper is to analyze the current state of employment of prisoners. Based on qualitative research carried out in selected prisons, the main barriers to prison employment are the lengthy administrative approval process, the shortage of physicians conducting medical examinations, and the lack of convicted persons capable of working. Future challenges in the employment of convicted persons are the construction of assembly halls right in prison premises or directly in the neighborhood, the earmarking of funds from the construction budget and take on prison staff and cooperation with business entities.
Návaznosti
MUNI/A/1018/2017, interní kód MUNázev: New Public Governance, co-production and hybridity phenomenon
Investor: Masarykova univerzita, New Public Governance, co-production and hybridity phenomenon, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 20:37