k 2018

Konzumace kumysu mezi křesťany v Mongolské říši v perspektivě františkánských misionářů ve 13. století

VALTROVÁ, Jana

Basic information

Original name

Konzumace kumysu mezi křesťany v Mongolské říši v perspektivě františkánských misionářů ve 13. století

Name (in English)

The consumation of qumis among Christians of the Mongolian empire in the perspective of Franciscan missionaries

Authors

VALTROVÁ, Jana (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution)

Edition

Olomoucká religionistická konference, 3. ročník, 4.-5.10.2018, Olomouc, 2018

Other information

Language

Czech

Type of outcome

Prezentace na konferencích

Field of Study

60304 Religious studies

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

References:

RIV identification code

RIV/00216224:14210/18:00105552

Organization unit

Faculty of Arts

Keywords (in Czech)

františkánské mise; Mongolská říše; středověk; kumys

Keywords in English

Franciscan missions; Mongolian empire; the Middle Ages; qumis

Tags

Změněno: 8/3/2019 10:06, Mgr. Monika Kellnerová

Abstract

V originále

Příspěvek se zaměřuje na postoje františkánských misionářů Jana z Plano Carpini a Viléma z Rubruku, kteří cestovali k Mongolům v polovině 13. století, v otázce (ne)konzumace kumysu místními křesťany a potenciálními konvertity. Jakožto potravina užívaná v mongolské tradici k rituálním úlitbám, byl kumys některými místními křesťany tabuizován. Současně však představoval ve stepi jednu ze základních potravin. Příspěvek se zaměřuje na otázku, jaké postoje ke kumysu zaujímali tito evropští misionáři a jaké důsledky tabuizace kumysu v souvislosti s jeho rituálním použitím potenciálně mohla mít pro úspěch jejich misijního snažení.

In English

The paper focuses on the question of attitudes of Franciscan friars, who travelled to the Mongols in the 13th century, towards the consumation of qumis by local Christians and potential convertites. For its central role in local religious ritual, qumis was considered by some Christians as a food unacceptable for Christians. The paper analyses the attitudes of Franciscan friars towards the tabuization of qumis and its potential impact on the sucess of their missions.

Links

MUNI/A/0819/2017, interní kód MU
Name: Nové výzkumné metody v historické religionistice (Acronym: NOVYMHIR)
Investor: Masaryk University, Category A