Detailed Information on Publication Record
2018
Konzumace kumysu mezi křesťany v Mongolské říši v perspektivě františkánských misionářů ve 13. století
VALTROVÁ, JanaBasic information
Original name
Konzumace kumysu mezi křesťany v Mongolské říši v perspektivě františkánských misionářů ve 13. století
Name (in English)
The consumation of qumis among Christians of the Mongolian empire in the perspective of Franciscan missionaries
Authors
VALTROVÁ, Jana (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution)
Edition
Olomoucká religionistická konference, 3. ročník, 4.-5.10.2018, Olomouc, 2018
Other information
Language
Czech
Type of outcome
Prezentace na konferencích
Field of Study
60304 Religious studies
Country of publisher
Czech Republic
Confidentiality degree
není předmětem státního či obchodního tajemství
References:
RIV identification code
RIV/00216224:14210/18:00105552
Organization unit
Faculty of Arts
Keywords (in Czech)
františkánské mise; Mongolská říše; středověk; kumys
Keywords in English
Franciscan missions; Mongolian empire; the Middle Ages; qumis
Tags
Změněno: 8/3/2019 10:06, Mgr. Monika Kellnerová
V originále
Příspěvek se zaměřuje na postoje františkánských misionářů Jana z Plano Carpini a Viléma z Rubruku, kteří cestovali k Mongolům v polovině 13. století, v otázce (ne)konzumace kumysu místními křesťany a potenciálními konvertity. Jakožto potravina užívaná v mongolské tradici k rituálním úlitbám, byl kumys některými místními křesťany tabuizován. Současně však představoval ve stepi jednu ze základních potravin. Příspěvek se zaměřuje na otázku, jaké postoje ke kumysu zaujímali tito evropští misionáři a jaké důsledky tabuizace kumysu v souvislosti s jeho rituálním použitím potenciálně mohla mít pro úspěch jejich misijního snažení.
In English
The paper focuses on the question of attitudes of Franciscan friars, who travelled to the Mongols in the 13th century, towards the consumation of qumis by local Christians and potential convertites. For its central role in local religious ritual, qumis was considered by some Christians as a food unacceptable for Christians. The paper analyses the attitudes of Franciscan friars towards the tabuization of qumis and its potential impact on the sucess of their missions.
Links
MUNI/A/0819/2017, interní kód MU |
|