VALTROVÁ, Jana. Konzumace kumysu mezi křesťany v Mongolské říši v perspektivě františkánských misionářů ve 13. století (The consumation of qumis among Christians of the Mongolian empire in the perspective of Franciscan missionaries). In Olomoucká religionistická konference, 3. ročník, 4.-5.10.2018, Olomouc. 2018.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Konzumace kumysu mezi křesťany v Mongolské říši v perspektivě františkánských misionářů ve 13. století
Name (in English) The consumation of qumis among Christians of the Mongolian empire in the perspective of Franciscan missionaries
Authors VALTROVÁ, Jana (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution).
Edition Olomoucká religionistická konference, 3. ročník, 4.-5.10.2018, Olomouc, 2018.
Other information
Original language Czech
Type of outcome Presentations at conferences
Field of Study 60304 Religious studies
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
WWW URL
RIV identification code RIV/00216224:14210/18:00105552
Organization unit Faculty of Arts
Keywords (in Czech) františkánské mise; Mongolská říše; středověk; kumys
Keywords in English Franciscan missions; Mongolian empire; the Middle Ages; qumis
Tags rivok
Changed by Changed by: Mgr. Monika Kellnerová, učo 430435. Changed: 8/3/2019 10:06.
Abstract
Příspěvek se zaměřuje na postoje františkánských misionářů Jana z Plano Carpini a Viléma z Rubruku, kteří cestovali k Mongolům v polovině 13. století, v otázce (ne)konzumace kumysu místními křesťany a potenciálními konvertity. Jakožto potravina užívaná v mongolské tradici k rituálním úlitbám, byl kumys některými místními křesťany tabuizován. Současně však představoval ve stepi jednu ze základních potravin. Příspěvek se zaměřuje na otázku, jaké postoje ke kumysu zaujímali tito evropští misionáři a jaké důsledky tabuizace kumysu v souvislosti s jeho rituálním použitím potenciálně mohla mít pro úspěch jejich misijního snažení.
Abstract (in English)
The paper focuses on the question of attitudes of Franciscan friars, who travelled to the Mongols in the 13th century, towards the consumation of qumis by local Christians and potential convertites. For its central role in local religious ritual, qumis was considered by some Christians as a food unacceptable for Christians. The paper analyses the attitudes of Franciscan friars towards the tabuization of qumis and its potential impact on the sucess of their missions.
Links
MUNI/A/0819/2017, interní kód MUName: Nové výzkumné metody v historické religionistice (Acronym: NOVYMHIR)
Investor: Masaryk University, Category A
PrintDisplayed: 29/5/2024 20:36