2018
Meal Practices
KAŠE, VojtěchZákladní údaje
Originální název
Meal Practices
Autoři
KAŠE, Vojtěch (203 Česká republika, garant, domácí)
Vydání
Oxford, Oxford Handbook of Early Christian Ritual, od s. 409-425, 17 s. Oxford Handbooks, 2018
Nakladatel
Oxford University Press
Další údaje
Jazyk
angličtina
Typ výsledku
Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor
60304 Religious studies
Stát vydavatele
Velká Británie a Severní Irsko
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání
tištěná verze "print"
Odkazy
Kód RIV
RIV/00216224:14210/18:00105764
Organizační jednotka
Filozofická fakulta
ISBN
978-0-19-874787-1
Klíčová slova anglicky
Eucharist; Last Supper tradition; breaking of the bread; eucharistic elements; eucharistic origins; eucharistic prayers; feeding of the multitude; ritualization
Štítky
Příznaky
Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 25. 3. 2019 09:34, Mgr. Marie Skřivanová
Anotace
V originále
During the first two centuries of their history, Christians experimented extensively with what they called their meals, what they did during them, and where, when, how often and with whom they conducted them. As a result of this process, these meals became significantly ritualized. Despite the scarcity of evidence regarding these meals, the chapter shows that adopting recent cognitive theories of ritualized behaviour, ritual efficacy, and ritual competence allows us to identify certain developmental trajectories in this process. The chapter presents a theoretically grounded overview of the most relevant sources. Since the focus is specifically on the ritualization of these meals from a cognitive perspective, their social function is not considered.