C 2018

Meal Practices

KAŠE, Vojtěch

Základní údaje

Originální název

Meal Practices

Autoři

KAŠE, Vojtěch (203 Česká republika, garant, domácí)

Vydání

Oxford, Oxford Handbook of Early Christian Ritual, od s. 409-425, 17 s. Oxford Handbooks, 2018

Nakladatel

Oxford University Press

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Kapitola resp. kapitoly v odborné knize

Obor

60304 Religious studies

Stát vydavatele

Velká Británie a Severní Irsko

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Forma vydání

tištěná verze "print"

Odkazy

Kód RIV

RIV/00216224:14210/18:00105764

Organizační jednotka

Filozofická fakulta

ISBN

978-0-19-874787-1

Klíčová slova anglicky

Eucharist; Last Supper tradition; breaking of the bread; eucharistic elements; eucharistic origins; eucharistic prayers; feeding of the multitude; ritualization

Štítky

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 25. 3. 2019 09:34, Mgr. Marie Skřivanová

Anotace

V originále

During the first two centuries of their history, Christians experimented extensively with what they called their meals, what they did during them, and where, when, how often and with whom they conducted them. As a result of this process, these meals became significantly ritualized. Despite the scarcity of evidence regarding these meals, the chapter shows that adopting recent cognitive theories of ritualized behaviour, ritual efficacy, and ritual competence allows us to identify certain developmental trajectories in this process. The chapter presents a theoretically grounded overview of the most relevant sources. Since the focus is specifically on the ritualization of these meals from a cognitive perspective, their social function is not considered.