KLÁNOVÁ, Barbara, Filip ZLÁMAL, Aneta POHOŘALÁ, Ondřej SLABÝ, Hynek PIKHART a Julie DOBROVOLNÁ. Association of Glutathione S-Transferase Polymorphisms with Dietary Composition but Not Anthropometry in Obese as Well as Nonobese Individuals. JOURNAL OF THE AMERICAN COLLEGE OF NUTRITION. ABINGDON: ROUTLEDGE JOURNALS, TAYLOR & FRANCIS LTD, 2018, roč. 37, č. 2, s. 87-92. ISSN 0731-5724. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.1080/07315724.2017.1360807.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Association of Glutathione S-Transferase Polymorphisms with Dietary Composition but Not Anthropometry in Obese as Well as Nonobese Individuals
Autoři KLÁNOVÁ, Barbara (203 Česká republika), Filip ZLÁMAL (203 Česká republika, domácí), Aneta POHOŘALÁ (203 Česká republika, domácí), Ondřej SLABÝ (203 Česká republika, domácí), Hynek PIKHART (203 Česká republika) a Julie DOBROVOLNÁ (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání JOURNAL OF THE AMERICAN COLLEGE OF NUTRITION, ABINGDON, ROUTLEDGE JOURNALS, TAYLOR & FRANCIS LTD, 2018, 0731-5724.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30308 Nutrition, Dietetics
Stát vydavatele Velká Británie a Severní Irsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Impakt faktor Impact factor: 2.080
Kód RIV RIV/00216224:14310/18:00105813
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.1080/07315724.2017.1360807
UT WoS 000428592600001
Klíčová slova anglicky Dietary composition; food records; genetic polymorphisms; glutathione S-transferase
Štítky 14110525, 14110811, podil, rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Tereza Miškechová, učo 341652. Změněno: 2. 5. 2019 16:26.
Anotace
Objectives: Glutathione S-transferases (GSTs) are detoxifying enzymes for a number of substrates, including some food compounds. Selected GST polymorphisms have been proven to significantly affect enzymatic activity; however, it is unclear whether this altered metabolism influences dietary composition. The objective of this study was to locate the correlation between GST polymorphisms and selected nutritional parameters, namely, fiber and vitamin C intake. Methods: This study was conducted on a cohort of 472 individuals (mean age 45.26 years; mean body mass index [BMI] 32.36) from the South Moravian region of the Czech Republic. Basic anthropometrical parameters were measured and no association was found for the selected polymorphisms. Polymorphisms in GSTA1, GSTM1, and GSTT1 were genotyped using a polymerase chain reaction (PCR)-based methodology. Food intake was monitored using a self-administered 7-day questionnaire that was subsequently analyzed with a special focus on vitamin C intake, fiber intake, and total energy intake. Results: For GSTA1 and GSTM1 polymorphisms, an association was observed with fiber intake. Though no association was found with vitamin C intake, mean vitamin C intake was found to be higher than recommended daily values. No association was found with either daily energy intake or anthropometric parameters. Conclusion: Based on our results, GST polymorphisms seem to affect dietary composition; however, they have no effect on total energy intake or any association with obesity.
Návaznosti
EF15_003/0000469, projekt VaVNázev: Cetocoen Plus
LM2015051, projekt VaVNázev: Centrum pro výzkum toxických látek v prostředí (Akronym: RECETOX RI)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Výzkumná infrastruktura RECETOX
VytisknoutZobrazeno: 25. 5. 2024 03:02