LIPOVSKÁ, Hana. Naše místo v eurozóně. In Conference Competition 2018. 2018.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Naše místo v eurozóně
Název anglicky Our place in the eurozone
Autoři LIPOVSKÁ, Hana (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Conference Competition 2018, 2018.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 50201 Economic Theory
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14560/18:00105979
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
Klíčová slova anglicky Eurozone; Taylor rule; Purchasing Power Parity; Optimal Currency Unit
Změnil Změnila: Mgr. Daniela Marcollová, učo 111148. Změněno: 3. 4. 2019 13:35.
Anotace
Čtrnáct let po vstupu České republiky do Evropské unie rostou tlaky na zahájení diskuse o přijetí eura. V tomto příspěvku se zabýváme ekonomickými aspekty společné měny z hlediska klíčových veličin, které jsou na peníze a měnu přímo navázány. Nastavení úrokových sazeb bylo srovnáváno s teoretickými sazbami doporučenými Taylorovými pravidlem. Výrazné rozdíly mezi státy eurozóny pozorujeme ve vývoji cenových hladin, mzdové inflace, dlouhodobých úrokových sazeb či kupní síly. Pomocí shlukové analýzy byla ověřována homogenita měnové unie na základě čtyř klíčových proměnných používaných k vyhodnocování konvergenčních kritérií. Výsledky zamítají teorii členění eurozóny na severní a jižní křídlo: eurozóna je z ekonomického hlediska výrazně heterogenní oblastí. Česká republika by navíc v případě přijetí eura nepatřila ke křídlu severnímu, nýbrž k samostatnému křídlu postkomunistických ekonomik - spolu s pobaltskými státy.
Anotace anglicky
Fourteen years after the Czech Republic's accession to the European Union, there are growing pressures to launch a debate on the adoption of the euro. In this paper we deal with the economic aspects of the common currency in terms of key variables that are directly linked to money and currency. Interest rates were compared with the theoretical rates recommended by Taylor's rule. Significant differences between eurozone countries are observed in the development of price levels, wage inflation, long-term interest rates or purchasing power. Using cluster analysis, the homogeneity of the monetary union was verified on the basis of four key variables used to evaluate the convergence criteria. The results reject the theory of the eurozone division into the northern and southern wings: the eurozone is a significantly heterogeneous area in economic terms. Moreover, in the case of euro adoption, the Czech Republic would not belong to the northern wing, but to the separate wing of post-communist economies - along with the Baltic states.
Návaznosti
MUNI/A/0806/2017, interní kód MUNázev: Hospodářská politika v transformačním období a politika desintegrace
Investor: Masarykova univerzita, Hospodářská politika v transformačním období a politika desintegrace, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 06:57