POKORNÁ, Jana, Erik STAFFA, Vladimír ČAN, Vladan BERNARD, Vojtěch MORNSTEIN, Martina FARKAŠOVÁ, Andrea ZETELOVÁ a Zdeněk KALA. Intestinal resection of a porcine model under thermographic monitoring. Physiological Measurement. Bristol: IOP Publishing Ltd., 2019, roč. 40, č. 1, s. 1-7. ISSN 0967-3334. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.1088/1361-6579/aafa8e.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Intestinal resection of a porcine model under thermographic monitoring
Autoři POKORNÁ, Jana (203 Česká republika, garant, domácí), Erik STAFFA (203 Česká republika, domácí), Vladimír ČAN (203 Česká republika, domácí), Vladan BERNARD (703 Slovensko, domácí), Vojtěch MORNSTEIN (703 Slovensko, domácí), Martina FARKAŠOVÁ (203 Česká republika, domácí), Andrea ZETELOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Zdeněk KALA (203 Česká republika, domácí).
Vydání Physiological Measurement, Bristol, IOP Publishing Ltd. 2019, 0967-3334.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10306 Optics
Stát vydavatele Velká Británie a Severní Irsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Impakt faktor Impact factor: 2.309
Kód RIV RIV/00216224:14110/19:00109075
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.1088/1361-6579/aafa8e
UT WoS 000457184600001
Klíčová slova anglicky medical thermography; indocyanine green; intestinal resection; anastomosis; tissue blood flow
Štítky 14110223, 14110511, rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Soňa Böhmová, učo 232884. Změněno: 16. 4. 2019 12:28.
Anotace
Objective: Surgical resection of a part of the intestine is a standard procedure in gastrointestinal surgery and in order to perform this type of surgery successfully, tissue blood flow must be evaluated clearly. There exists a theoretical indication that it would be possible to use infrared thermography (IRT) for this purpose. Therefore, the main objective of the study is the qualitative evaluation of the infrared thermography method as an ancillary method for determining the resection lines and forming an optimal intestinal anastomosis on the porcine model. Approach: Blood circulation rate has a close relationship with temperature difference and is also very important for identifying the resection lines on the bowel, the formation of anastomoses, and, subsequently, their adequate healing. Therefore, IRT could be helpful in determining the nonvascular part of the intestine. In order to make a qualitative evaluation of this method, the study also focuses on a comparison of IRT with the contrasting indocyanine green (ICG) imaging method, which is commonly used. Main results: The comparison of two independent imaging methods (IRT and ICG) revealed similar, but not identical, results. Subjective evaluation of the anastomosis performed by the team of three surgeons was more in agreement with the area detected by contactless thermography imaging. Moreover, the proceeding ‘dynamic temperature return test’, when the particular intestinal part was cooled and its subsequent temperature return was measured, revealed significant results. The time taken to return to the original intestinal temperature was greater for the devascular part of the intestine. Significance: A thermographic examination could help to detect the correct location of the intestine resection line for further/continuing anastomosis creation.
Návaznosti
MUNI/A/0996/2018, interní kód MUNázev: Infrared thermal imaging – neinvazivní zobrazovací metoda s využitím v klinickém prostředí (Akronym: IRT)
Investor: Masarykova univerzita, Infrared thermal imaging – neinvazivní zobrazovací metoda s využitím v klinickém prostředí, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
MUNI/A/1159/2017, interní kód MUNázev: Dynamická infračervená termografie jako diagnostický nástroj pro sledování prokrvení tlustého střeva (Akronym: DYNTERM)
Investor: Masarykova univerzita, Dynamická infračervená termografie jako diagnostický nástroj pro sledování prokrvení tlustého střeva, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 6. 5. 2024 08:07